To norske storinnspillinger i gang

Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp gjør seg klare til å flykte fra en monsterbølge i Geiranger, mens Jakob Oftebro, Kristofer Hivju og Pål Sverre Hagen skal gå Birkebeineren for å redde kongen. 

Mye er på gang i norsk filmbransje om dagen. To dramaer, et historisk og et framtidsrettet, er i ferd med å utspille seg på hver sin side av landet.

“Bølgen”

Opptakene til filmen om katastrofebølgen er allerede i gang i Geiranger. Ifølge Fantefilm selv gjør “170 statister, 60 biler, helikopter, kamera både til lands og til vanns og et rekordstort filmcrew” filmprosjektet til et av Norges største.

– Vi har hatt en veldig god start og er svært fornøyd. Denne filmen inneholder mange store og komplekse scener, og vi startet med noen av de aller vanskeligste, sier produsent Martin Sundland i en pressemelding.

Filmen er basert på det faktum at Åkenesremna i Geirangerfjorden en dag vil rase ut og skape en flodbølge på over 80 meter. Sprekken utvider seg med 10-15 cm i året og alle forskere er enige om at raset en dag vil komme. Men ingen vet når, før “Bølgen” nå altså tar begivenhetene litt på forskudd.

Fantefilm har tidligere laget “Fritt Vilt”-filmene og “Gåten Ragnarok”, og det er ikke fritt for at tankene går til sistnevnte – hovedpersonen i denne filmen er nemlig den erfarne geologen Kristian Eikefjord (Kristoffer Joner) som plutselig står overfor sitt livs utfordring med en splittet familie i det flodbølgen er på vei inn mot land.

Ane Dahl Torp innehar den andre hovedrollen, og filmen skal regisseres av Roar Uthaug. Produsent Sundland sier selv at denne filmen blir noe helt nytt:

– Vi skal lage ting i denne filmen som aldri har vært forsøkt i noen norsk film. Med Bølgen vil vi presentere noe helt nytt og spektakulært for det norske kinopublikummet.

Så gjenstår det å se om monsterbølgen i Geiranger leverer varene. Svaret får vi 28. august 2015.

“Birkebeinerne”

Foto: Lailia Meyrick

Nils Gaups birkebeiner-film har også så vidt kommet i gang med opptakene. Dette foregår i Budapest i disse dager, men filmingen vil fortsette i Norge på senhøsten.

Tre av de skjeggete redningsmennene på ski blir altså Jakob Oftebro, Kristofer Hivju og Pål Sverre Hagen.

– “Birkebeinerne” er en storslått saga som nærmest ber om å bli fortalt på film. Og Nils Gaup er rett mann til å gjøre det. Han har fått med seg noen av våre beste skuespillere på laget. Sammen skal de gi liv til en fortelling som alle har hørt om – men få kjenner, sier produsent Finn Gjerdrum i en pressemelding.

Sagaen går omtrent som følger: I Norge anno 1216 er det full borgerkrig. Kong Håkon Sverresson ligger for døden, men det viser seg at han har en uekte sønn – som halve kongeriket selvsagt nå er ute etter. Men to menn vil beskytte ham, og slik starter birkebeinernes flukt over fjellet med kongebarnet Håkon Håkonsson.

“Birkebeinerne” blir regissør Nils Gaups åttende spillefilm. Han er som kjent en av et fåtall norske regissører som har blitt nominert til Oscar, for “Veiviseren” i 1988. Så spørs det om han kan gjøre det igjen med “Birkebeinerne”. Filmen har forøvrig premiere først vinteren 2016.