3
Tøffe gutter i veik film

Tittel:
De tøffeste gutta
Sjanger:
Familie
Varighet:
1 t. 14 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Sondre Blakstad Henriksen
  • Regine Stokkevåg Eide
  • Anders Baasmo Christiansen
  • Cecilie Mosli
  • Hallvard Holmen
Regissør:
Christian Lo

“De tøffeste gutta” er godhjertet venstrehåndsarbeid. 

Norsk film tar et knallhardt oppgjør med mobbing!

Hvis bare … I stedet må jeg nå bruke de neste linjene på å skrive dritt om en film som bare mener vel. Akk, ja.

“De tøffeste gutta” handler om den vidøyde, men trangsynte guttungen Modulf, som tror han er superhelt fordi han ved selv å bli mobbet hindrer andre barn fra å lide samme skjebne.

Den oppfattelsen endres imidlertid radikalt når freakejenta Lise flytter inn i huset ved siden av. Hun har viljestyrke, karateskills og trønder-dialekt, og lærer Modulf å slå tilbake mot mobberne. Norges svar på “Kick-Ass” er offisielt i gang.

Neida, det er selvfølgelig ikke det. Det er jo tross alt en familiefilm det er snakk om her. I stedet får vi en moralpreken om at mobbing er ugreit, og at man ikke løser noe ved å ikke si ifra. Vold er forresten heller ikke løsningen, om du lurte.

Filmen bærer så vanvittig preg av å være skrevet av en småbarnsforelder med Volvo og garasjeplass. Det finnes ikke én 12-åring i verden som omtaler sine klassekamerater som de andre “barna”. En pedagogidealistisk 40-åring derimot, han gjør det.

Manuset er en eneste lang remse av klisjeer og overdreven sentimentalitet. Skuespillet likeså. De voksne karakterene er stort sett små og intetsigende, og folk som Anders Baasmo Christiansen og Cecilie Mosli må nøye seg med rundt fem minutters tid på lerretet. Å gi en påspandert dramatime til noen av barna hadde vel heller ikke gjort noe. Enkelte strekk blir litt høytlesning i tredje klasse.

“De tøffeste gutta” er ikke helt krise. Som enkel familiefilm funker den helt OK. Her er humor, litt drama og plenty med gratisreklame for Hunderfossen familiepark. Hva mer trenger man i en norsk barnefilm nå om dagen?

Les også anmeldelse av “A Late Quartet”.
Les også anmeldelse av “One Direction”.
Les også anmeldelse av “Før midnatt”.

Les også anmeldelse av “Riddick”.