4
Tøft i trikot

Tittel:
Ballettguttene
Sjanger:
Dokumentar
Varighet:
1 t. 15 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Lukas Bjørneboe Brændsrød
  • Syvert Lorenz Garcia
  • Torgeir Lund
Regissør:
Kenneth Elvebakk

“Ballettguttene” er imponerende, men det er stort sett de foran kamera som imponerer.

Det kan sies at fotball ser ut som en dans når det er på sitt aller beste. Men ballettdans ser på sin side ikke ut som fotball når dét er på sitt aller beste. Det er både vakrere og tøffere. Det er for så vidt litt synd, for “Ballettguttene” er verken så vakker eller tøff som den kunne vært.

Syvert, Torgeir og Lukas er derimot akkurat så tøffe som de kunne vært. De har dansa ballett i alle år og vi får følge dem frem til opptaksprøvene for prestisjetunge ballettskoler – til tross for at de bare er femten år.

Ved å vise oss de fleste aspekter av livene deres, som stort sett dreier seg om ballett, får vi et interessant innblikk i livene til de som satser stort på en aktivitet.

Filmen “Ballettguttene” handler nemlig i første rekke om prioteringer og valg. I andre rekke kommer balletten. Filmen kunne med andre ord like gjerne vært en kontrabassfilm. Eller en golffilm. Den handler om å vie livet sitt til noe man brenner for, og vennskapene som blir skapt på veien.

Aldri har jeg sett en ballettfilm med så lite ballettdansing. Mye tøying, da – og det er jo sikkert en autentisk tidsfordeling. Men her har filmen gått glipp av noe.

Disse tre gutta veit nemlig hva de driver med. De er sære og kule, myke og sterke på én og samme tid. Dokumentaren om dem er langt fra like kreativ som dem selv. Kontrasten er ikke nødvendigvis uheldig. Men den er påfallende.

Enkelte deler av dokumentaren virker i overkant kunstige, som når læreren deres spør hvordan det går og insisterer på at ungdomsskolekarakterer er livsviktige. Klart, det – når det står i manus.

Når det kommer til stykket er “Ballettguttene” en feelgood-dokumentar. Ballettgutta kan man nemlig ikke annet enn å le og gråte med. De er bestekompiser etter boka, og det er spennende å følge med på hvem som kommer inn på hvilke skoler.

Men de kunne absolutt ha fått vist seg frem i større grad.