4
Tom Cruise i sin artigste rolle

Tittel:
Rock of Ages
Sjanger:
Drama, Komedie, Musikal
Varighet:
2 t. 3 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Julianne Hough
  • Tom Cruise
  • Alec Baldwin
  • Russell Brand
  • Paul Giamatti
  • Mary J. Blige
  • Catherine Zeta-Jones
  • Bryan Cranston
  • Malin Akerman
  • Diego Boneta
Regissør:
Adam Shankman

“Rock of Ages” mangler en god hovedperson. Men filmen har Tom Cruise – i en heftig birolle.

Actionhelten Cruise har aldri kunnet skilte med en enestående allsidighet, men det er ikke dermed sagt at mannen ikke er allsidig. Han viste for noen år siden, med en liten rolle i tungkomedien “Tropic Thunder” (2008), at humor er noe han trives med. Og det fortsatte på sett og vis med “Knight and Day” (2010).

I “Rock of Ages” spiller han superrockestjerna Stacee Jaxx, og dette er en karakter man lett kan flire av. Sammen med apekatten Hey Man danner han en intens stemning i enhver scene han deltar i, enten svært urolig og iakttagende eller gjennom syngende vegg-til-vegg-sex med Foreigners “I Want to Know What Love is”. Utvilsomt filmens mest minneverdige øyeblikk.

Men som sagt: Tom Cruise har bare en birolle. Hovedrollen som den unge og suksessøkende Sherrie Christian bekles av standardsøte Julianne Hough. Sherrie reiser til Hollywood hvor hun lynraskt treffer Drew (Diego Boneta), og han befinner seg selvsagt i samme båt. Drew fikser en servitørjobb til Sherrie på The Bourbon Room, hvor Dennis Dupree (Alec Baldwin) er eier. Og det er på The Bourbon Room, kun et par dager senere, at Stacee Jaxx skal bergta et ellevilt publikum.

Konsertlokalet blir filmens åpenbare knutepunkt – stedet hvor alle de artige karakterene møtes, stedet Catherine Zeta-Jones forsøker å stenge en gang for alle og stedet hvor Alec Baldwin kaster opp:

Dennis Dupree: I just threw up.
Lonny: Where?
Dennis Dupree: In my pants … out my ass.

Og musikken tar oss videre. Om ikke alltid på like elegant vis – det er i hvert fall nokså artig. Og noen ganger reiser hårene seg på armen, som for å gi en stående ovasjon til musikknummerets klimaks. Slikt må selvfølgelig til i en musikal, men her skorter det faktisk ikke på øyeblikk i det hele tatt.

Det betyr, når alt kommer til alt, at “Rock of Ages” er en vellykket feelgood-komedie med appell hos de fleste. Joa, den tynges trolig under vekten av en døll hovedperson, men de mange birollene gis mye tid på lerretet, og kompenserer sånn sett ganske godt.

Og for deg som fremdeles er i tvil: Tom Cruise kledde dette.