4
Tom Hanks er pålitelighetens ansikt

Tittel:
Sully
Sjanger:
Biografi, Drama
Varighet:
1 t. 36 min.
Aldersgrense:
9
Skuespillere:
  • Tom Hanks
  • Aaron Eckhart
  • Laura Linney
Regissør:
Clint Eastwood

Det er noen av skuspillerne i Hollywood som virkelig aldri går av moten, og leverer i rollene sine gang på gang. Tom Hanks er en slik bauta, og med “Sully” befester han sin posisjon som en av Hollywoods mest pålitelige veteraner.

Nyhetssaken som preget hele verden en januardag i 2009 bestod av et fly som på mirakuløst vis klarte å nødlande på Hudson-elven midt i mellom New Jersey og New York. Flykapteinen Chesley Sullenberger ble the man of the hour da han klarte å nødlande uten at en eneste passasjer ble skadet, Men selv om han ble hyllet som en helt ser ikke de med økonomisk ansvar på hendelsen med samme øyne. De vil komme til bunns i hvorfor Sullenberger ikke klarte å komme seg tilbake en av de nærmeste flyplassene i stedet for å lande på Hudson-elven. De er ute etter å ha en mann de kan skylde på, ikke en som de kan gi heltestatus.

Selv om Clint Eastwood er blitt godt voksen, så har han fortsatt litt gnist igjen til å lage gode filmer. Nå skal jeg ikke komme å si at han oppfinner kruttet på nytt med “Sully”, men med en stødig hånd geleider han Tom Hanks gjennom en fin film om en mann det er lett å relatere til – mannen i gata. Denne mannen i gata er riktignok en hverdagshelt, men måten Hanks portretterer ham på gir et bilde av en god mann som ikke skiller seg ut nevneverdig i mengden. Å lage en film om en slik mann krever at en regissør med pondus gir ansvaret til en skuespiller med like stor pondus, og sånn sett så er så er duoen Eastwood-Hanks perfekt match for denne historien.

“Sully” er ikke en storslått film om en heltedåd utført av en simpel mann, men det er faktisk utrolig befriende. Eastwood toner det ned og forteller heller en historie som ikke spiller på de store følelsene – ei heller forsøker den å overvelde oss med sitt budskap. Et lavmælt karakterdrama med en heltedåd som bakteppe, det er faktisk veldig ålreit.

Hanks gjør en god figur, som alltid, og det er nesten kjedelig å se ham i rollene han tar for tiden. Han er blitt tryggheten selv og har en aura og en dempet selvsikkerhet som gjør at han bare glir inn i rollen som flykapteinen uten problemer. Problemer med selve filmen er det derimot. Varigheten gjør at tiden løper fra publikum mot slutten, og selv om det ikke nødvendigvis burde vært flere scener, føles slutten litt brå og avkortet. Her kunne gjerne Eastwood rundet av på en litt penere måte, slik at man ikke satt med følelsen av en ørliten tomhet når rulleteksten omfavner skjermen.

Det er mange likhetstrekk mellom filmen og handlingen som utløser hele filmens historie, med den følelsen man får når man ser Tom Hanks i aksjon. Selv om en film kanskje ikke føles å havne akkurat der den bør og skal, så klarer alltid Hanks å lose oss frem og få oss trygt ned på bakken. Han har den ekstra kvaliteten som skuespiller, og den bruker han for alt den er verdt i “Sully”. En aldri så liten konklusjon blir dermed at du kan trygt sette din lit til Tom Hanks.