Tidenes beste oppfølgere

I et Hollywood med oppfølgerfeber, tar vi et tilbakeblikk på fem av historiens aller beste.

Hollywood har idétørke, og spytter ut oppfølgere som aldri før. I løpet av de to neste årene vil vi få servert over 50 oppfølgerfilmer, med “Avatar 2”, “Pirates of the Caribbean 5” og “Star Wars: Episode VII” som høydepunktene. Alle i 2015, forøvrig.

Vi i redaksjonen tenkte i den anledning å ramse opp tidenes beste oppfølgere. Det er mange å velge mellom, og siden dette er en topp fem-liste, blir det uungåelig slik at de fleste filmer blir utelatt. Ta gjerne i bruk kommentarfeltet for å rose eller skjelle ut lista. Det setter vi pris på åkkesom.

Og bare så vi har vårt på det rene, her er det kun snakk om toere. Treere og firere er med det utelukket. De som savner “Ringenes Herre: Atter en konge”, “Goldfinger” eller “Politiskolen 7” får med andre ord syte et annet sted.

Vi begynner først med de filmene som akkurat ikke nådde opp til toppsjiktet. “The Bourne Supremacy”, “Shrek 2”, “Aliens” og “Terminator 2” fortjener alle ros for å følge opp sine respektive originalfilmer på en særs godkjent måte, men får dessverre ikke en del av kransekaka denne gangen.

Det bør også nevnes at “Nattsvermeren” ikke er representert på listen etter en redaksjonell vurdering. Selv om den egentlig er en oppfølger til filmen “Manhunter” fra 1986, skiller “Nattsvermeren” seg såpass fra sin forgjenger at den ikke helt fyller kravene til en oppfølger i tradisjonell forstand.

Så, over til topplisten:

5. Toy Story 2 (1999)

Det var få, om noen, som trodde Pixar kunne matche gigantsuksessen de hadde med originale “Toy Story” i 1995. Så feil kunne man ta. “Toy Story 2” er nemlig sin forgjenger overlegen på de aller fleste måter. Ikke bare gjorde den de allerede veletablerte karakterene enda mer elskverdige, men introduserte oss også for en hel skokk med nye favoritter.

Som om ikke “Toy Story 2” var god nok, gjentok Pixar bedriften med “Toy Story 3” i 2010 – en film flere mener er toeren overlegen. Vi tar av oss cowboyhatten.

4. The Godfather: Part II (1974)

Å skulle følge opp det som nå er regnet for å være en av tidenes aller beste filmer er ikke gjort i en håndvending. Med mindre navnet ditt er Francis Ford Coppola, selvfølgelig. “The Godfather: Part II” gjennomførte nemlig bedriften til 20 i stil. Historien favner bredere og tablået er større når vi følger Michael Corleones fortsettende forfall ned i underverdenen, satt opp mot faren Vitos gryende mafiakarriere i New York på 1920-tallet. Filmen ble nominert for 11 Oscar, og vant 6 – deriblant for beste film, regissør, og mannlig birolle til Robert DeNiro.

Ligger for øyeblikket som nummer 3 på IMDBs liste over de 250 beste filmene noensinne. Det kan ikke sies å være ufortjent.

3. Imperiet slår tilbake (1980)

Den originale “Star Wars” forbløffet en hel verden med banebrytende effekter, herlige karakterer og eventyrlig fantasi da den kom i 1977. Eventyrene til Han, Luke og Leia var like forbløffende som de var morsomme. Hvem skulle trodd at oppfølgeren ble et dystert drama der det meste går til helvete? For Imperiet slår for alvor tilbake i det som nå er blitt det femte kapittelet i “Star Wars”-sagaen. “Imperiet slår tilbake” er en oppfølger som formelig oser av fortvilelse og nederlag, samtidig som den likevel ivaretar seriens lune humor og karakterene vi elsker så høyt. Så skal vi selvfølgelig ikke glemme tidenes avsløring under filmens klimaks.

Listas mest frittstående og særegne oppfølger.

2. To tårn (2002)

Når vi først snakker om mørkt; også “Ringenes herre”-sagaen tok en dyster høyresving i sitt andre innslag. Enten du teller antall falne ved slaget om Helmsdjupet eller Frodo og Sams stadig mer destruktive utflukt, er det vanskelig å nekte for at “To tårn” er sagaens svarte får. Men hva gjør vel det når resultatet ble så makeløst? Slaget om Helmsdjupet er den dag i dag noe av det mest spektakulære noen gang sett på film, og historien bygges taktfast opp mot den episke finalen “Atter en konge” skulle bli. Prestasjonen blir ikke mindre av at regissør Peter Jackson og hans manusteam valgte å kutte ut flere av bokens beste elementer, deriblant Hutulas hule – som først ble å se i “Atter en konge”.

“Ringenes herre”-trilogien har ikke et svakt ledd. De som hevder annet, vet ikke hva de driver med.

1. The Dark Knight (2008)

Du trengte vel ikke hjelp av klarsynte for å gjette dette. Heath Ledger skulle nesten hatt tillatelse til å terrorisere Gotham, for byen er ikke den samme uten ham. Det Joker-kortet på slutten av “Batman Begins” ga samtlige Batman-fans gåsehus, men ingen – ingen – hadde noensinne ventet det som skulle komme. “The Dark Knight” er Christopher Nolans definitive mesterverk, og burde fungere som håndbok for unge filmskapere som ønsker å lage film. Handlingens pulserende tempo og dramatiske vendinger, de spektakulære og ekte actionscenene samt et skuespillerensemble som ikke ligner grisen gjør “The Dark Knight” til tidenes oppfølger.

Alt er større enn forgjengeren, men til gjengjeld også mye, mye bedre.