2
Torden uten lynnedslag

Tittel:
Torden & magi
Sjanger:
Animasjon, Familie
Varighet:
1 t. 15 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Jeremy Degruson, Ben Stassen
Originalstemmer:
 • Ron Perlman
 • Ewan McGregor
 • Edward Asner
 • Cinda Adams
 • Emily Blunt
 • Grant George
Norske stemmer:
 • Matilda Gressberg
 • Erlend Sem Hartgen
 • Jeppe Beck Laursen
 • Karl Gunnar Øby
 • Suzanne Paalgård
 • Christoffer Staib

“Torden & magi” er laget med masse kjærlighet. Derfor gjør det ekstra vondt å måtte slakte den.

En liten katt uten navn havner på gaten etter å ha blitt kastet ut hjemmefra. Heldigvis snubler han inn i herregården til den eksentriske gamle tryllekunstneren Lauritz, som uten videre tar ham under sitt silketørkle og gir ham en plass i sin noe utradisjonelle familie under navnet Torden. Tryllekunstneren har nemlig bygget en hel roster av trekkopp-roboter for å holde seg med selskap inn i sin uunngåelige demens, og sammen med to italienske duer, en hvit mus og en gammel kanin, har de en riktig så trivelig aften der i gården.

Men kaninen Jack og musa Bianca er skeptiske til nykommeren (katter har jo et rulleblad hos gnagerpolitiet), og et stunt som var ment å sende Torden på dør, ender med å sende Lauritz på sykehus i stedet. Der får tryllekunstneren besøk av en slesk nevø ved navn Daniel, som kribler etter å selge onkelens gamle hus, og benytter seg av Lauritz’ ørske til å bli fullmektig. Nå er det opp til dyrene (og robotene) å stoppe den sinnssyke eiendomsmegleren.

Jeg makter ikke å lage et bedre sammendrag. Denne lapskausen av fortellinger har dårligere retningssans enn en orienteringsløper på den polske nasjonaldagen.

“Torden & magi” klarer imidlertid å hoste opp litt spenning til tider. Actionscenene er ofte oppfinnsomme, og de er godt regissert og koreografert. 3D-effekten gir dessuten noe ekstra til den heller ubeherskede bruken av point-of-view-kamera. Jeg skal ikke spekulere i om dette egentlig er gjort for at noen skulle slippe å animere så mye, men det fungerte godt nok i filmens kontekst.

Det kan egentlig virke som om flere i denne produksjonen hadde hjertet investert i denne filmen. Ingenting bærer preg av å være forhastet, og det er fullt av spennende karakterdesign og fine motiver å spille på. Da er det så utrolig synd at karakterene er flatere enn en tiåring tiøring.

Når det også er såpass langt mellom latterkulene, begynner det å bli slutt på bart kistetre å sette spikre i for denne barnefilmen. På ett tidspunkt sklir det hele over i et spakt forsøk på husforsvar i “Hjemme alene”-stil. Vi får ikke være med på utspekuleringen av de utspekulerte fellene, og graden av utspekulering er begrenset til at duene flyr over inntrengerne og bæsjer på dem. Dessuten utøves ikke denne sjikanen mot den kjipe eiendomsmegler-nevøen – nei det går nesten bare ut over karikerte, men ellers helt uskyldige kjøpere. Det føles rart å skulle le av.

Det skal nevnes at filmkomponisten denne gangen ikke er noen ringere enn “Game of Thrones”-klimprer Ramin Djawadi. Nå skal det sies at dette er noe av det svakere han har levert, men flere ganger var det verdt å lytte litt til bakgrunnstonene i “Torden & magi”, som ellers bærer litt preg av lavbudsjett.

Så selv om det ligger mer bak “Torden & magi” enn et simpelt forsøk på å stjele foreldrepenger, er det dessverre ikke en film jeg kan anbefale at du tar med barna på. En kan ikke leve på bare luft og kjærlighet. Av og til trenger man litt talent også.