3
Treig film om treigt byråkrati

Tittel:
Won't Back Down
Sjanger:
Drama
Varighet:
2 t. 1 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Maggie Gyllenhaal
  • Viola Davis
  • Oscar Isaac
  • Holly Hunter
  • Ving Rhames
Regissør:
Daniel Barnz

Å starte en ny skole er visst en veldig lang og treig prosess. Det samme er “Won’t Back Down”.

Dattera til Jamie (Maggie Gyllenhaal) har dysleksi. Lærerinna hennes blåser fullstendig i det, der hun sitter bak kateteret og behandler elevene som tinnitus; det er best å ikke tenke på dem.

Mor Jamie tar saken i egne hender, men har ikke råd til å flytte til et annet distrikt eller overføre henne til en privatskole. Hun har bare en mulighet: Hun må søke om skolemytteri – i mangel av bedre ord. Problemet er nemlig byråkratisk. Dermed starter en lang ferd opp en tyggegummidekt motbakke i motvind og motstrøm. For byråkrati er byråkrati.

Men hvem vil vel se en film om byråkrati og dets medfølgende frustrasjon?

Filmens tema er så traurig at det krever et solid filmatisk håndverk for å få til en god film. Regissør og manusforfatter Daniel Barnz får det ikke helt til. Men han gjør et godt forsøk. De forskjellige motspillerne i den byråkratiske kampen blir fort etablert, og vinner begge nye støttespillere her og der. Det hele skjer ganske lokalt, og vennskap synes å henge i tynne tråder. Det avsluttende hovedoppgjøret hos utdanningskomiteen er faktisk noe spennende – uten at Maggie Gyllenhaals klisjéfylte tale hjalp. I det hele tatt.

Gyllenhaal spiller sarkastisk, irritert og desperat – egenskaper hun uheldigvis kler ganske godt. Hun får mye skjermtid ettersom filmen i størst grad handler om de voksne, selv om de voksne utelukkende slåss for barna. Flere barnlige perspektiv savnes. Filmen er over to timer lang, og mer variasjon hadde gjort seg. Den obligatoriske romantiske flørten er til stede, men ebber ut i ingenting annet enn tidsfordriv. Fullstendig unødvendig.

Som motivasjonsfilm for folk som jobber mot treige byråkratiske systemer for sine vanskeligstilte barn, er denne filmen midt i blinken.

Det er dog en ganske smal målgruppe. Og jeg håper at du ikke tilhører den.

Det skal også sies at den er basert på faktiske hendelser. Det gjør kanskje at man heier litt mer.