4
Tristesse for de minste

Tittel:
Reisa til Fjørkongens Rike
Sjanger:
Animasjon, Eventyr, Familie
Varighet:
1 t. 18 min.
Aldersgrense:
7
Regissør:
Esben Toft Jacobsen
Norske stemmer:
  • Martin S. Dimmen
  • Rita Eriksen
  • Hans Morten Hansen
  • Svein Roger Karlsen

Filmer for de minste kan også ha et voksent uttrykk med voksen tematikk. Det virket for “Se opp” og fungerer faktisk ganske bra her også.

Den lille kaninen Johan har en fin tilværelse med sin mamma og pappa. Men når moren blir syk, og senere blir hentet av Fjørkongen for å bli tatt med til hans rike, blir Johan innstilt på å ta seg til dette riket for hente moren tilbake. Men Fjørkongens rike er ikke et hvilket som helst sted, og kommer man dit er det sannelig ikke bare å forlate det igjen.

Ja, du skjønner kanskje tegninga – bokstavelig talt. Det er den triste døden som banker på døra.

Den animerte svensk-danske filmen “Reisa til Fjørkongens Rike” har forsøkt å gjøre døden til noe mer spennende og fantasifullt enn den kanskje kan være. Og for de aller minste er dette en passende allegori som gjør at det ikke blir for trist, ei heller for skummelt eller dystert. Johan er en liten kanin med fantastisk pågangsmot og et stort hjerte, som bare vil at mamma skal komme tilbake. Det blir en smått magisk reise han må gjennom for å realisere dette ønsket om total gjenforening som familie. Her er det mye som barna kan relatere til gjennom fantasi og vilje, og kun i enkelte scener er regissør og manusforfatter Esben Toft Jacobsen nødt til å ta i bruk noe som ligner triste stunder. Filmen har ellers en lett tone som, gjennom pen og leken animasjon, forteller en varm historie om kjærlighet og familiebånd.

Hendelsesforløpet kan bli litt tung kost for oss voksne. Den berømte klumpen i halsen var ofte til stede. Det er ikke lett å ta over seg noe så tungt som et dødsfall, men fantasien kjenner heldigvis ingen begrensninger. Som voksen har man et helt annet syn på det at en kjær person blir revet bort, men tematikken blir aldri så tung at den drar deg helt ned. Filmen bør heller hylles for at den er flink på å ta fokuset bort på at det faktisk dreier seg om døden. Det blir heller en rørende historie om en liten gutt som klarer det umulige, og som aldri gir opp håpet om å finne moren sin igjen.

“Reisa til Fjørkongens Rike” er på mange måter en uhyre tøff, varm og voksen barnefilm som aldri slipper taket i barnets fantasi. Den skildrer faktisk døden på en forunderlig og magisk måte, og det er neimen ingen lett oppgave. Den treffer noe innerst i hjerterota, men den mangler den avvæpnede humoren som ofte griper mer tak i både barn og voksne. Døden er jo tross alt himla tungt skyts.