2
Trollbinder ikke

Tittel:
Trolls
Sjanger:
Animasjon, Familie
Varighet:
1 t. 32 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Regissør:
Walt Dohrn, Mike Mitchell
Originalstemmer:
  • Anna Kendrick
  • Justin Timberlake
  • Zooey Deschanel
  • Christopher Mintz-Plasse
  • Christine Baranski
Norske stemmer:
  • Marion Ravn
  • Atle Pettersen
  • Siri Nilsen
  • Benjamin Helstad
  • Lise Karlsnes

Hollywoods pengemaskin besøker norske myter om troll, og blander inn både lykketroll og musikalelementer for å få det til å fungere. Men det fungerer ikke helt…

Bergenserne, de store trollene søker lykke ved å spise de noe mindre likemennene kalt lykketroll, men på et tidspunkt klarer å lykketrollene å rømme. De kommer seg langt unna og bygger opp en liten landsby hvor de lever i sus og dus i 20 år før et bergenstroll oppdager hvor de holder til. Nå er lykketrollene på nytt truet og den overpositive Poppy (stemmelagt av Marion Ravn), setter seg et mål om å redde hele lykketrollenes eksistens. Om det da ikke er for sent.

Dreamworks fyrer på alle plugger og setter i gang et fargesprakende eventyr som kan gi en eleptiker anfall av å gå forbi et hus som ser filmen på høylys dag. Musikkbruken er også på samme nivå som fargebruken, men så klarer de å avbalansere det hele ved å presentere de store trollene i en nitrist hverdag, uten noen form for lykke. Dette er selvsagt alt gjort med hensikt, for et slikt eventyr er jo nødt til å ha noen ondskapsfulle skapninger, samt at noen skal få være (bokstavelig talt) lykkebringere. Og det er nok her filmen begynner på sin lille nedtur.

For det skal sies at det er øyeblikk i filmen hvor man kan kose seg og le litt, men det er mest grunnet et par figurer som stikker innom med et par finurlige one-linere eller lignende. Men nedturen er ganske så kjedelig å bevitne, fordi den er så forutsigbar. Her pøses det på med klisjéer og konservative løsninger fra a til å, og det er absolutt ingen overraskelser å spore noen steder. Pixar er nesten alltid et hestehode foran når det gjelder originalitet og innovasjon, og selv om filmer som dette selger unna, er det forfriskende når filmer som “Innsiden ut” kommer på banen og får både unger, mor og far til å gråte og le. Noe sånt klarer aldri “Trolls”.

De norske stemmene gjør faktisk en ålreit jobb, og navn som Marion Ravn og Atle Pettersen er faktisk formidable når det gjelder innlevelse og matching til sine amerikanske ekvivalenter. Uansett så holder dette å underholde familien greit nok med tacoen plassert på bordet og fredagskvelden ikke byr på stort annet enn utvaskede programkonsepter. Da er det helt kurant å se på “Trolls”, som også har et fundament som lukter utvasket konsept. Forskjellen er bare at denne sjarmerer litt mer enn 94-år gamle Olga fra Båtsfjord som er en kløpper på gitar. “Trolls” vinner altså knepent mot “Norske Talenter”.