4
Tron ex Machina

Tittel:
Tron Legacy
Sjanger:
Action, Science fiction
Varighet:
2 t. 5 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Jeff Bridges
  • Garrett Hedlund
  • Olivia Wilde
  • Michael Sheen
Regissør:
Joseph Kosinski

I 1982 lagde Steven Lisberger sci-fi-eposet “Tron” for Walt Disney Pictures. Filmen rørte ved verden. Nå har de laget en ålreit oppfølger.

Ingen har sett Kevin Flynn, skaperen av det heltemodige dataprogrammet “Tron”, siden han forlot sin unge sønn Sam med et løfte om at han en dag skulle vise ham innsiden av dataverdenen “the grid”. Sam blir en ung voksen uten pappas innflytelse, men blir plutselig ringt opp på personsøker fra farens gamle kontor. Det som står forlatt. Snart befinner Sam seg i farens digitale fotspor med håp om å stoppe det maktsyke programmet CLU.

Det går pent for seg i “Tron: Legacy”. Vi blir introdusert et knippe karakterer, noen regler, et par hindringer, og til slutt er det over uten at man rører så dypt ved hva dette innebærer. Det hele er godt filmatisk gjennomført, historien er dugelig og effektene er engasjerende. På toppen av det hele imponerer Daft Punk med et soundtrack som de har komponert og orkestrert selv, med en fiffig blanding av digital og akustisk filmmusikk på høyde med Vangelis i deres tid.

Men ingen kommer til å bli fan av denne filmen, og personlig ble jeg dypt skuffet. Det er nemlig ikke så lenge siden jeg så den første “Tron” for aller første gang.

Der den første filmen er en spennende, dyp, variert, tragisk, kul, morsom, annerledes, eventyrlysten og fryktinngytende sci-fi-thriller som utspiller seg simultant i to verdener, klarer oppfølgeren bare å smile og se pen ut. Vår gamle helt Tron får en gjesterolle som ut av det blå har tre sekunder med karakterutvikling, og Jeff Bridges glemte visst helt at han ikke har tittelrollen.

Du nyter nok best “Tron: Legacy” uten å ha sett “Tron”, men fordi du antakelig nyter “Tron” best hvis du ikke sitter der og ønsker deg grafikken til “Tron: Legacy”, bør du nok bare velge én av de to. Ikke velg denne.