5
Troverdige tårer

Tittel:
Små hvite løgner
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
2 t. 34 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Marion Cotillard
  • Jean Dujardin
  • Gilles Lellouche
  • François Cluzet og Benoît Magimel
Regissør:
Guillaume Canet

Oscarvinnerne Marion Cotillard og Jean Dujardin kaster nødvendig glans over “Små hvite løgner”. Men det er de litt mindre skuespillerne som imponerer.

La oss ta det første først. Ludo (Jean Dujardin) er i ferd med å forlate en nattklubb, og vi følger ham – i ett enkelt, og forbaska stilig opptak – ut av stedet, opp på mopeden og et stykke ut i Paris’ tomme gater. Klippet blir først kuttet i det en lastebil meier ham ned. Typisk, tenker du sikkert. Og du er muligens inne på noe.

Men det er lite typisk over fortsettelsen. I hvert fall når det kommer til hvordan regissør Guillaume Canet formidler menneskelige forhold. Vi møter nemlig Ludos vennegjeng, som sto klare til å reise på den årlige ferieturen, men som nå får andre ting å tenke på. (De bestemmer seg for å reise likevel.) Påkjørselen utløser i tillegg en kjedereaksjon av følelsestunge erkjennelser, og det idylliske feriestedet føles motarbeidende når alle og enhver konfronterer seg selv og andre med sine problemer.

Innimellom slagene gjør det godt med litt kontrastskapende feelgood-stemning, men når alt kommer til alt handler dette om den vonde og vanskelige kjærligheten, og dét er fremført mesterlig. Gilles Lellouche, François Cluzet og Benoît Magimel får nesten skjønne Cotillard til å havne i skyggen – det er i hvert fall ikke åpenbart at hun er den store stjerna. Men hun griner godt.

Vel, det gjør egentlig alle.