4
Trygdeordninger lenge leve!

Tittel:
To dager, en natt
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 35 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Marion Cotillard
  • Fabrizio Rongione
  • Pili Groyne
Regissør:
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Vi nordmenn har ikke vondt av å innse at livene våre til enhver tid er godt beskyttet. Puter med Nav-logo under armene er å anbefale.

Vi skal i filmen “To dager, en natt” nemlig til Belgia for å følge tobarnsmoren Sandra i et par dager. Etter å ha vært borte fra jobb i lang tid med depresjoner er hun endelig frisk, men nå mister hun etter alt å dømme jobben – kollegene har nemlig fått valget mellom en heftig bonus og å kaste Xanax-Sandra på dør. Og i trange tider er det lett å tenke på seg selv.

Men for en snodig måte en lede en bedrift på. Dét må sies.

Det blir opp til Sandra å forsøke å overbevise kollegene om å velge henne – ja, selv om det betyr at bonusen ryker. Og hva med depresjonene? Vel, de har lett for å melde seg på igjen når ting blir vanskelig.

Enkelte har allerede trukket fram Dardenne-brødrenes nye film som en liten Oscar-utfordrer, men til det er den nok dessverre ikke helhetlig nok. Dette er filmatisk sett enkelt håndverk – à la filmprosjekter fra Horten videregående – og det er manko på effektive virkemidler. Musikk, for eksempel.

Kompensasjonen er Marion Cotillard og hennes lange rekke med motspillere. Alle spiller sin rolle bortimot perfekt – til og med barna, og dem er det flere av. Og selv om rollene som regel er små er rollefigurenes situasjon en stor prøvelse for enhver skuespiller. Hvordan forsvare seg om man ønsker bonusen? Hva sier man når Sandra kommer på besøk og ber deg revurdere?

Dilemmaet er svært godt skildret av Dardenne-brødrene. De forskjellige kollegene får alle samme forespørsel, men alle reagerer på forskjellige måter – og med det skildres også menneskelig natur og sosiale evner. Møtene med kollegene er også for oss seere en emosjonell reise, og i felleskap danner de en fin oppbygging mot den endelige avstemningen.

En meningsfylt film som utenom å være anstendig underholdning for voksne folk, evner å få nordmannen i deg til å speile seg i neglene – eller donere mer penger til veldighet, alt ettersom.