6
Trykker på de rette knappene

Tittel:
Pride
Sjanger:
Drama, Komedie
Varighet:
2 t.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Bill Nighy
  • Imelda Staunton
  • Dominic West
  • Paddy Considine
  • Andrew Scott
  • Ben Schnetzer
Regissør:
Matthew Warchus

Homoaktivisme og gruvedrift har aldri stått hverandre nærmere.

Når man ikke er helt sikker på hva man får – ja, da er det ekstra deilig å få det man ikke var helt klar over at man lengtet etter. “Pride” vil nok være det mange har savnet på kino. En forholdsvis enkel film som oppskriftsmessig gir seerne de til enhver tid passende følelsene. Man slipper attpåtil å tenke noe særlig, noe relativt mange finner relativt behagelig relativt ofte.

Det er ikke helt godt å si hvem som er hovedpersonen i “Pride”, men viktig er det heller ikke. Det tar nemlig ikke lang tid før en homoaktivistgruppe er i full sving for å samle inn penger til Thatcher-rammede gruvearbeidere. Denne gruppa er så fargerik, finfint balansert og troverdig at den som enhet klarer seg ypperlig uten å dytte et eller annet stakkarslig sjarmtroll foran seg.

Aktivistgruppa trøbler lenge med å finne en gruvedrift som ønsker å motta homsebesudlede midler, men når gråsprengte Dulais Valley i Wales plukker opp telefonen brygger det raskt opp til en kulturkræsj av en annen verden. Slikt skaper rom for feelgood, gitt at de mange sjuke problemstillingene behandles med en klype salt eller en god latter. Først da kan vi seere gjøre det samme.

Selv om “Pride” stadig vekk får deg til å smile, er det på ingen måte noe undertrykt alvor her. Alvoret henger over historien hele veien – verken gruvearbeiderne eller homoaktivistene er unnskyldt. Livstruende fattigdom og livstruende sykdom er uhyggelige greier, men kanskje er det nettopp dette som bringer folk tettere sammen og – for vår del – skaper de fineste kontrastene ..?

Karaktergalleriet er en herlig miks av ungt og gammelt, homo og hetero, smukt og usmukt – en rikdom som utvilsomt er filmens mest verdifulle. Bill Nighy og Imelda Staunton deler annenplassen.

Verdt å nevne: Filmen er basert på en sann historie. Alt i alt er “Pride” fort julens store kinovinner. Om du går og ser den, da.