3
Trylling er morsommere enn dette

Tittel:
Now You See Me
Sjanger:
Krim, Thriller
Varighet:
1 t. 55 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Jesse Eisenberg
  • Woody Harrelson
  • Mark Ruffalo
  • Morgan Freeman
  • Michael Caine
  • Isla Fisher
  • Dave Franco
  • Mélanie Laurent
Regissør:
Louis Leterrier

Med en av sommerens heftigste rollelister burde “Now You See Me” være en sikker vinner. Men den lever ikke opp til forventningene.

Det kryr av stjerner i “Now You See Me”: Morgan Freeman, Michael Caine, Mark Ruffalo, Woody Harrelson og Jesse Eisenberg. Bare for å nevne noen. Og med slikt følger forventninger.

Heldigvis vil som regel sterke rollelister heve ethvert produkt. Riktignok under den forutsetning at regissøren ikke tilsøler hele greia. Men “Now You See Me”-produksjonen har av en eller annen grunn tilegnet seg nettopp en av de mest sølete regissørene på markedet, nemlig Louis Leterrier, sist sett med “Clash of the Titans”.

Derfor blir man litt mutt og trist når man må se en film hvor store skuespillere kjemper med og mot regissørens instrukser. For når Woody Harrelson og Jesse Eisenberg for en stakket stund “drar på” litt, slik vi kjenner dem – da er de aller best. Men nei, her er rolletolkningene åpenbart regissørens, og bare hans. Verken Caine, Freeman eller Ruffalo gis muligheten til å tenke selv.

Detaljer. Ja, kanskje. Men det påvirker helheten. Og i dette tilfellet ødelegges det potensielle båndet mellom oss som seere og karakterene i filmen. Det skal rett og slett mye til å like noen av karakterene. (I hvert fall når folk begynner å kysse.)

“Now You See Me” handler altså om trylletriks av ypperste klasse. Fire anstendige gatemagikere slår seg sammen om tidenes mest spektakulære trylleshow. Men siden triksene er å stjele penger fra banker og rike folk, blir FBI fort koblet inn i saken. Og de skjønner jo ingenting, og så baller det på seg.

Det er egentlig flere ting ved denne filmen som virker tiltalende. Ikke bare besetningen. Vi har nemlig gode erfaringer med filmer som dette – filmer hvor alt til enhver tid ikke nødvendigvis er slik det ser ut. Slike filmer vil vi gjerne ha mer av. “The Prestige” og “Illusjonisten” er to nokså nylige eksempler.

Forskjellen er at de, da de kom i 2006, var svært gode. Og de er det ennå. “Now You See Me” forsøker pinlig nok i enda større grad å være genial. Men når man ikke engang klarer å lure meg – da har man ikke mye å slå seg på brystet med. Her kommer en og annen “surprise” snublende inn på lerretet, den ene mer åpenbar enn den andre. Det holder ikke.

Rent teknisk kan det også nevnes at klippingen er forferdelig. La oss inderlig håpe at ikke Leterrier har blandet seg inn i dette også. Jeg vil gjerne klandre flere. Om mulig.

Når alt kommer til alt kjenner man nok skuffelsen først. Og den veier selvsagt tungt. Men klarer man å legge den til side vil man kunne huske filmen som temposterk, nokså interessant – trylling er jo alltid det – og aldri veldig kjedelig. Det er da noe.

Men ikke på langt nær nok.