3
Tyven tyven skal du hete

Tittel:
Antboy
Sjanger:
Eventyr, Familie
Varighet:
1 t. 17 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Oscar Dietz
  • Nicolas Bro
  • Samuel Ting Graf
  • Amalie Kruse Jensen
Regissør:
Ask Hasselbalch

… for du stjal uhemmet av andre. Og “Antboy” kommer ikke unna med det.

For regissør Ask Hasselbalch er jaggu ikke snau når han plyndrer filmer som “Spiderman” og “Kick-Ass” til den store gullmedalje. Hadde bare resultatet vært av samme edle metall. For tjuvradder i filmens verden kan benådes de – ja, attpåtil applauderes, men da skal det bøffes elegant og meningsfullt. “Antboy” sitt forsøk blir blekt og tåpelig. Alt ned til hvert minste krypdyrbitt er som mislykkede kloner.

Filmen er basert på en dansk tegneserie ved samme navn. Det er mulig serien er skrevet slik filmen utarter seg, men i en verden hvor superheltene står så til de grader sterkt i filmmediet, kunne en ha tillatt seg en og annen kunstnerisk frihet for å distansere seg en halvmeter fra popkulturen.

Så kan du jo spørre; er det så nøya da? Det er jo en barnefilm. Svaret er tja. Barnefilmer kommer i større grad unna med ovennevnte problemstillinger. De kan til og med være kjærkomne som referansepunkter for nye generasjoner, men i dette tilfellet blir det i overkant lettvint og smått arrogant. I tillegg er den nokså forutsigbar der den følger samtlige barnefilmparadigmer nå til dags. Ensom gutt som etterhvert blir lagt merke til. Det begynner å bli gammelt. Det er lov å være kreativ.

Det er også et budsjettmørke som henger over dette danske eventyret. Actionsekvensene som en superheltfilm som seg hør og bør skal ha, er det få av her. Ulike klimaks ersattes av kjedelige mangategninger som følge av økonomiske rammer. Men det skal “Antboy” ha: Det finnes tilfeller hvor Hasselbalch har tenkt langt uttafor boksen og skjuler budsjettbegrensninger med fiffige og kreative løsninger.

Skuespillerne skal også ha for innsatsen. Selv om filmen er dubbet på norsk er det enkelt å se at vi har med talentfulle barneskuespillere å gjøre her, dog stakkarene til tider visualiseres mindre troverdig. Og det er jo tross alt en grunn til at opprinnelseshistorien til “Spiderman” er så spennende. Så for unge nyervervelser til superheltuniverset vil nok “Antboy” være en underholdende affære.

Men tyven tyven, det skal den absolutt hete!