2
Uferdig partyprosjekt

Tittel:
Project X
Sjanger:
Komedie
Varighet:
1 t. 28 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Thomas Mann
  • Oliver Cooper
  • Jonathan Daniel Brown
  • Kirbu Bliss Banton
  • Dax Flame
  • Alexis Knapp
Regissør:
Nima Nourizadeh

“Project X” skiller seg svært lite fra andre ungdomspartyfilmer fra de forente stater.

En noe nerdete guttegjeng bestående av Thomas, Costa og J.B. planlegger førstnevntes bursdagfeiring og finner ut at dersom de skal rekke å bli populære i løpet av High School er dette deres eneste sjanse. Gutta bestemmer seg derfor for å holde et kjempeparty som skal gjøre dem til kongene av ungdomsmiljøet i byen. Det tar av.

Den amerikanske high school/frat party-sjangeren har selvfølgelig for lengst nådd toppen. Oppskriften er som regel den samme: Her samler man en gjeng med nerder, får de til å gå på/arrangere fest, slenger inn tits og humor av noe seksuell karakter.

Selve kroneksempelet på hvordan en slik film kan fungere er “Superbad”. Den er både morsom, godt skrevet og inneholder gode skuespillerprestasjoner. Man får sympati for rollefigurne. Det er dog langt fra Jonah Hill, Michael Cera og Christopher Mintz-Plasse til hovedrolleinnehaverne i “Project X”. Ikke er de spesielt morsomme, og med unntak av Thomas Mann, klarer ingen av skuespillerne å vekke noe særlig positive følelser hos denne anmelderen.

Mann klarer til dels å få frem desperasjonen i rollefiguren sin – som ser hus og nabolag bli ramponert av den stadig voksende gjengen av festdeltakere. Han er den eneste av hovedpersonene det er mulig å få et hint av medfølelse for – de andre er både usmakelige, destruktive, stakkarslige nerder, og viktigst av alt: Kriminelt lite morsomme.

Det er imidlertid enkelte artige grep i filmen: De innleide sikkerhetsansvarlige gutta – som neppe kan være mer enn 13 år – men som likefullt tar jobben sin dødelig seriøst, står bak de morsomste situasjonene i filmen. “Project X” er en slags liksom-dokumentar, der en kompis av gutta er mannen bak kameraet. Dette funker for så vidt ganske greit når festen tar av – da man er litt tettere på galskapen enn vanlig. “The Hangover”-regissør Todd Phillips er inne som produsent, uten at det har spesielt mye å si – filmen er ikke i nærheten av like morsom eller interessant som for eksempel nevnte “The Hangover”.

Selve handlingen eksploderer ut i et “fuck everything”-party som det ikke er meningen å ta seriøst, men når manuset er platt og lite kreativt, skuespillerprestasjonene så som så og situasjonene rett og slett ikke er spesielt morsomme, blir dette tynn suppe. Som oppvarming til partytur til Ayia Napa eller Ibiza kan den dog fungere godt.