3
Umenneskelig

Tittel:
Chronicle
Sjanger:
Drama, Thriller, Eventyr
Varighet:
1 t. 24 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Dane DeHaan
  • Alex Russell
  • Michael B. Jordan
Regissør:
Josh Trank

Publikum har til stadighet vist svakhetstegn overfor håndholdt-sjangeren gjennom filmer som “Blair Witch Project”, “Cloverfield” og “Trolljegeren”. Denne uka kommer “Chronicle” til norske kinoer.

Ideen med slik håndholdt kameraføring er morsom. Jeg har alltid syntes det. Men det er en forutsetning i mine øyne at filmen faktisk også har behov for denne typen løsning. Et slikt behov mangler i “Chronicle” og kameraføringen er sånn sett bare et sleipt salgstriks.

Vi vingler forvirret etter tre high school-gutter ned i et mystisk hull i bakken. Langt der nede finner de noe lysende, durende, helt uidentifiserbart (som vi for øvrig aldri får svar på hva er). Gjenstanden utløser neseblod, men også beleilige evner. Evner vi aldri har sett maken til … (Joda – på film, så.)

Men evnene kan vise seg vanskelig å håndtere om man har en litt dårlig dag. Og en av gutta, Andrew, har stort sett bare dårlige dager. Sett bort ifra den ene dagen han opptrer på talentkonkurranse på skolen, da. Temmelig populært! Og kanskje filmens morsomste scener. Ikke like moro at når stakkaren senere på kvelden for første gang får besøk nedentil, så gulpes utløsningen ut av kjeften i oppkastform og -konsistens.

Så ble til slutt den dagen også dårlig.

Hvorfor alt som skjer rundt Andrew må filmes blir aldri forklart. Hvert fall ikke noe mer enn at han er litt snodig. Dette henger på en måte ikke helt på greip og er et minus ved filmen. Bedre blir det ikke av at Andrews koordinasjonsevner blir så bra at kameraet kan fly etter han nærmest av seg selv. Og da er vi jo plutselig tilbake til standardkameraføring. Billig, ass.

Men superkrefter gjør seg som regel godt i moderne film – også her. Og Andrews historie er på sett og vis heller ikke på trynet. Morens typiske sykdom og farens erketypiske drikkeproblemer. Er det rart han tar evnene i bruk?

Jeg hadde også gjort det … Men jeg hadde nok vært litt snillere med folka jeg møtte på veien.