4
Ungarns svar på Anne Frank

Tittel:
Tvillingenes dagbok
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 52 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • László Gyémánt
  • András Gyémánt
  • Piroska Molnár
  • Ulrich Thomsen
Regissør:
János Szász

Litt Anne Frank-ish fortelling fra den ungarske siden av andre verdenskrig. Ja, det funker det også.

Andre verdenskrig går mot slutten. En desperat mor plasserer sine to tvillingsønner på 13 år hos bestemoren deres mens hun drar av gårde. Bestemoren kan ikke fordra de to guttene hun nå har fått ansvaret for, og det blir en kamp om å overleve for tvillingbrødrene. Hver dag blir en kamp – uten å vite hva som skjer utenfor gården til bestemoren.

Regissør János Szász sørger tidlig for at vi forstår og aksepterer at det er bånd mellom de to tvillingene som er vanvittig sterkt. Likevel tar han en utfordring ved å granske dette båndet, og samtidig gjøre dette båndet sterkere gjennom en rekke situasjoner og hendelser som kan få det til å vrenge seg i hjerterota et par ganger. Det at guttene bare så vidt er blitt tenåringer gjør selvfølgelig historien sterkere, og gjør alt det vonde de gjennomgår en bjørnetjeneste. “Tvillingenes dagbok” blir en sterk film, om et alltid like betent tema – snart 70 år etter at andre verdenskrig tok slutt.

At de to tvillingene transformeres fra to glade gutter som trives innenfor hjemmets fire vegger, til å bli kalde og kyniske tyver, er noe som gjør vondt. Når Szász fyller på med enormt med atmosfære gjennom musikk, fantastiske bilder og et blekt filter, er det vanskelig å ikke føle den kulden – både fysisk og psykisk – som presser på hovedkarakterene. Den eneste formen for varme de to stakkars guttene opplever er faktisk gjennom en tysk offiser – godt spilt av danske Ulrich Thomsen.

Hadde det vært noe som ville gjort filmen enda sterkere, ville det vært om de hadde mer å spille på mot bestemoren sin. Hver gang disse motsetningene braker sammen er det mye av det samme som skjer. Greit nok, Szász. Vi har skjønt poenget ditt. Det er ikke noe vits å understreke dette med to fete røde streker.

“Tvillingenes dagbok” er en godt fortalt historie om hvordan krigen kan endre mennesker, deres psyke og deres personlighet. Filmen er velspilt og den varter opp med mye vakker stemning gjennom tydelige grep gjort av en regissør som vet hva han vil. Dette er ikke den beste og mest rendyrka krigsfilmen som er å oppdrive, men det er en fin fortelling med god dramaturgi og en tydelig moralsk preken pent flettet inn i historielinjen. Absolutt verdt å sjekke ut denne, altså.