3
Unødvendig nytt om gammel gutt

Tittel:
Oldboy
Sjanger:
Action, Drama
Varighet:
1 t. 43 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Josh Brolin
  • Elizabeth Olsen
  • Samuel L. Jackson
  • Sharlto Copley
Regissør:
Spike Lee

Det er ikke det at “Oldboy” anno 2013 er så fryktelig dårlig – den er bare så unødvendig.

Da den sør-koreanske “Oldboy” kom i 2003 var trampeklapp den unisone responsen. Regissør Chan-wook Park hadde født oss et mesterverk. Derfor skal du ranke høyt på småsprø-skalaen for å begi deg ut i det utakknemlige remake-land med “Oldboy” på sketsjebordet. Regissør Spike Lee er tydeligvis gæren, og vurderte seg oppgaven verdig.

Resultatet er egentlig ikke så hakkanes gale, dersom du drar litt lenge på E-en foran ‘gentlig’. For hvis du tar utgangspunkt i at Spike Lees “Oldboy” er ditt første møte med mannen som blir innesperret i 20 år, kan det godt være at terningkastet burde vært vippet opp til fire prikker. Men det blir klink umulig for en som har sett originalen fra 2003 å vurdere den som et selvstendig verk. Til det er den altfor underlegen sitt sør-koreanske opphav.

“Oldboy” anno 2013 mangler mystikken og de rå, særegne bildene Park konstruerte så vakkert. Det sier seg selv at det å se hovedrolleinnhaver Josh Brolin spise melboller er langt ifra like uappetittelig som å bevitne Min-sik Choi – fra originalen – suge i seg en levende blekksprut mens tentaklene spreller rundt i trynet på’n. Vi snakker to ulike nivåer som rett og slett ikke kan sammenliknes.

Siste ord i forrige setning er stikkordet her. For selv om det ikke kan sammenliknes har Spike Lee gjort det altfor lett å gjøre nettopp det. “Malcom X”-regissøren har gjort seg selv en bjørnetjenste ved å holde seg i overkant tro til originalrammene. Helt ned til en ikonisk, smått legendarisk, kampscene hvor hovedpersonen nekjemper en liten horde av skurker i en trang gangpassasje. Igjen, det er ikke det at remake’n gjør scenen så fryktelig dårlig, men 2003-fighten var så hinsides briljant at alt annet blir tullball. Skal du første relansere en vedtatt bragd fordi amerikanere er for late til å lese undertekst – da må du distansere deg ørlite grann mer fra grunnmuren.

Josh Brolin på sin side leverer varene. Troverdig som alltid, samtidig som plottavsløringen fremdeles gir meg gåsehud. Men – dette er en remake av en vaskeekte klassiker, og da skal det vanskelig gjøres å hoppe høyere. Men vi har jo alle den irriterende kompisen som alltid skal prøve. Hvem vet – kanskje er Spike Lee og Chan-wook Park bestiser ..?

Jeg skal ikke råde deg fra å se “Oldboy” om du ikke har noe forhold til universet fra før. For den er faktisk helt OK. Men jeg vil anbefale deg på det sterkeste å heller velge et lite stykke Asia.