2
Usjarmerende familiefilm

Tittel:
Isdragen
Sjanger:
Familie, Komedie
Varighet:
1 t. 13 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Philip Olsson
  • Feline Andersson
  • Malin Morgan
  • Lisbeth Johansson
  • Vincent Grahl
  • Hans Alfredson
Regissør:
Martin Högdahl

“Isdragen” er en original barnefilm, men mangler både sjarm, spenning og humor.

11-årige Mik bor i en forstad utenfor Stockholm sammen med broren og faren, sistnevnte en alkoholisert rocketrommis. De tre har et kjært forhold til hverandre, men etter at faren går på stadig verre fyllekuler og broren ender i fengsel etter et væpnet ran, ender Mik opp som fosterbarn. Barnevernet sender først den fantasifulle og energiske gutten til en eksentrisk tante i Norrland. I naturskjønne omgivelser blir han kjent med tre barn som leker gangstere og kidnapper katter for så å levere de tilbake til eierne for å få dusør.

Men så sendes Mik videre til en kynisk fosterfamilie, som bruker gutten som slave. Den nye tilværelsen blir uutholdelig for Mik, og han lengter tilbake til tanten og ”gangstervennene”. Den initiativrike 11-åringen haiker derfor tilbake til sitt forrige hjem, hvor lokalsamfunnet står klare for å forsvare guttens rett til selv å bestemme hvor han skal bo.

Det som i starten ser ut til å være en film om et gripende far-sønn-forhold, utvikler seg til å bli en ganske uengasjerende fortelling om Miks reise mellom to fosterhjem. Farens skjebne får vi ikke vite noe mer til i de siste to tredjedelene av filmen, og det er merkelig at filmen bare kjører videre uten å nøste opp i det som har skjedd tidligere.

“Isdragen” forsøker stadig å være morsom, men lykkes sjelden. Pålagte lydeffekter og musikk brukes stadig for å forsterke og understreke humoren, men det blir bare irriterende. De tilfører ikke scenene noe ekstra og kunne med hell vært sløyfet.

I det hele tatt blir filmen aldri verken særlig morsom eller spennende, og den tynne historien om en vennegjeng med gangsterrapperstil i ei bygd i Norrland klarer ikke å sjarmere meg.

Dette er regissør Martin Högdahl spillefilmdebut. Han har tydeligvis gitt barneskuespillerne bra regi – de spiller godt. Men han har ikke klart å få meg som seer til å føle empati med karakterene. Det er i det hele tatt vanskelig å vite hva filmen prøver å fortelle oss.

Högdahl skal imidlertid ha for å ha turt å gjøre “Isdragen” rå og brutal til barnefilm å være, noe som gjør at filmen ikke passer for de yngste barna. Scener med alkoholmisbruk, våpen og banning bidrar til at dette er en av få barnefilmer som faktisk har fått 11-årsgrense.