4
Ut av blikkboksen

Tittel:
The Judge
Sjanger:
Drama
Varighet:
2 t. 21 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Robert Downey Jr.
  • Robert Duvall
  • Vera Farmiga
  • Vincent D'Onofrio
  • Billy Bob Thornton
Regissør:
David Dobkin

Det gjorde ingenting å se Robert Downey Jr. kle av seg Iron Man-kostymet.

I “The Judge” spiller han storbyens dyreste forsvarsadvokat. Han pisser – ja, bokstavelig talt – på aktoratet, og er nok når sant skal sies mistenkelig lik Tony Stark. Noe bitrere, kanskje. For hu deilige kona som han skryter sånn av til alle andre, har lekt russisk postbud med en annen mann. Skilsmissen er etter alt å dømme rett rundt hjørnet.

Så dør morra.

Dermed går turen til Carninville. Familiens hjemsted. Den lille byen hvor den gryende advokaten vokste opp. Pappa og mangeårig dommer i den lokale rettssalen, spilt av Robert Duvall, er åpenbart fremdeles amper for et eller annet, og familien likner nå et Picasso-bilde mer enn noen gang før. Downey Jr.’s egne ord, altså.

Så skjer det enda mer.

Pappas bil blir funnet noe forkommen i garasjen. En mann har samme kveld blitt funnet påkjørt langs en vei. Det ser brått stygt ut for dommeren. Da skulle vi tro at verdens beste forsvarsadvokat kunne komme godt med, men forholdet er som sagt kjølig.

Så fortsetter filmen …

En film hvis HD-kvalitet og Duvalls stadig mer rufsete ytre er det eneste som indikerer at den ikke er laget midt på 90-tallet. For både innhold og gavepapir er som hentet ut av et 90-tallsdrama med Dennis Quaid i en lite minneverdig papparolle. Musikk, bilder og klipp gjør i felleskap alt de kan for å fremstå minst mulig innovativt.

Kanskje litt ubevisst nostalgi fenger massene. Enkelte folk foretrekker stadig vinyl, tross alt.

Robert Downey Jr. er selvsagt filmens midtpunkt. Og han er faktisk en bedre skuespiller enn Iron Man-rollen tillater ham å vise. I “The Judge” gjør han sitt ytterste for å fortelle historien om en kneskadet familie som aldri helt har funnet fotfeste igjen. Og det er faktisk dette filmen handler om. Familien. Far-sønn-forholdet. Tilhørighet. Sånne viktige ting, vet du.

Tidvis er det litt vanskelig å henge med på all bitterheten – vi kjenner jo tross alt ikke til rubbel og bit av familieloggen. Men tradisjonelle filmatiske grep, som smugtitting på den åndsveike brorens gamle filmruller, gir oss noe mer nødvendig innblikk.

Rent teknisk går vel dette faktisk inn i historiebøkene, men det velkjente begrepet passer seg nok dessverre ikke. “The Judge” er likevel en film som passer seg for opptil flere anledninger, og som appellerer til et bredt publikum. Vi ser gjerne mer av Robert Downey Jr. utenfor det altoppslukende superheltuniverset.