5
Vakkert og vondt

Tittel:
Den danske piken
Sjanger:
Drama
Varighet:
1 t. 59 min.
Aldersgrense:
9
Skuespillere:
  • Eddie Redmayne
  • Alicia Vikander
  • Ben Whishaw
  • Amber Heard
  • Matthias Schoenaerts
  • Sebastian Koch
Regissør:
Tom Hooper

Mannen bak “Kongens tale” er tilbake med noe nesten like vakkert.

Tom Hooper høstet hele tolv Oscar-nominasjoner etter Colin Firths stammesuksess i “Kongens tale” fra 2010. Filmen fikk også til slutt statuetten for beste film, beste regi, beste mannlige hovedrolle og beste originalmanus. En liten storeslem.

Nå er han tilbake med nok et historisk drama, og problemstillingen nå er faktisk ikke helt ulik den Colin Firths King George VI i sin tid slet med – noe kroppslig og voldsomt følelsesladet. I “Den danske piken” dreier det seg om en ung manns vonde erkjennelse; han er egentlig en dame. Og nå er det på sin plass å skyte inn at historien er satt til 1920-tallet, den gang da dette var et relativt ukjent og i hvert fall undertrykt problem. Veien var kort til tvangstrøya hvis man begynte å snakke høyt om dette.

Fjorårets Oscar-vinner for beste mannlige hovedrolle, Eddie Redmayne, har fått den krevende rollen som kunstneren Einar – eller Lili, da, som det utvikler seg til å bli. Beklager den spoileren. Redmayne er et smart valg, for ikke bare er han en dyktig skuespiller – han er også billedskjønn nok i massevis til å kunne være en dame …

Vel, mulig du vil arrestere meg der. Jeg har jo ikke noe faglig grunnlag for å påstå at kvinner som er født i en mannekropp, er dømt til å ende opp med få maskuline trekk. Men vi kan kanskje strekke oss til å spekulere i hvorvidt det er relevant for formidlingen av følelsene knyttet til en så forvirrende og hjelpeløs situasjon? Om for eksempel Gerard Butler hadde fått rollen, må det være lov å mistenke at vi seere fort hadde blitt revet litt ut av stemningen.

En siste ting Redmayne er god på – som selvsagt er en del av hans eminente skuespill, men likevel verdt å trekke fram ytterligere – er å uttrykke ekstremt mye innenfor ansiktets ramme. Han har en mesterlig kontroll over hvilke signaler munnviker, nesebor og øyenbryn til enhver tid sender. Det er over 20 år siden sist at samme skuespiller har tatt Oscar-statuetten to år på rad (Tom Hanks for “Philadelphia” og “Forrest Gump”), og hadde det ikke vært for Leonardo DiCaprios rolle i “The Revenant” ville Redmayne hatt ypperlige sjanser til å gjenta bedriften. Aldri si aldri, men DiCaprio holder stø kurs mot sin første Oscar.

“Den danske piken” er et utsøkt drama om et delikat tema som de færreste kaster seg over. Den franske fjorårsfilmen “Min nye venninne” traff betraktelig dårligere med sin skildring av tilnærmet samme problematikk og følelser. Tom Hoopers lett gjenkjennelige stil, filmingen i vakre København, samt øvrig scenografi skaper en særdeles flott setting for kjønnsforvirringen. Det er godt med flere bevis for at følelser på film ikke tar skade av et lekkert gavepapir.

I dette ligger det altså gode skussmål for det filmtekniske ved filmen, men en og annen klippeblemme har på ukledelig vis funnet veien til mål. Dét er unektelig forbausende når alt annet sitter såpass godt.