6
Vakkert!

Tittel:
Jordens salt
Sjanger:
Biografi, Dokumentar
Varighet:
1 t. 50 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • Sebastiao Salgado
  • Lelia Wanick Salgado
  • Juliano Ribeiro Salgado
  • Sebastiao Ribeiro Salgado
Regissør:
Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado

Noe annet ord er enkelt og greit ikke dekkende.

Hva annet kan man forvente når den tyske auteuren Wim Wenders lager film om den verdenskjente fotografen Sebastião Salgado? Nettopp.

“Jordens salt” er en hyllest av Salgados arbeid og liv, både hans reportasjereiser inn i Afrikas utallige konfliktsoner og verdens mest spektakulære naturfenomener, rammelagt av historien om hvordan han og kona plantet det som skulle bli et nytt naturreservat på farens tørkerammede plantasje.

Vær advart: Å innløse billett til “Jordens salt” medfører innløsningen av en ikke veldig fordelaktig sammenligning av din og Salgados livsførsel. Den sammenligningen kommer man ikke godt ut av. “Jordens salt” omhandler en mann som har gjort verden til et litt bedre sted på en håndfull måter. Å ha rundet “Halo” på nest vanskeligste nivå når liksom ikke helt opp.

Uansett: “Jordens salt” er en utrolig spektakulær film. “Age of Ultron” blekner i forhold. Wim Wenders og hans medregissør Juliano Ribiero Salgado, Sebastiãos sønn, har laget en film som best beskrives som en BBC-dokumentar på syre. Noe av naturen som vises frem er så grensesprengende magisk at det nesten ser falskt ut.

Historien som fortelles er også av den hjertevarmende sorten. Det er stor nestekjærlighet i Sebastiãos fascinasjon av jordens urbefolkning, for ikke å nevne i ekteskapet med kona Lelia, som har fulgt han fra starten.

Alt disponerer en bit av spilletiden. Som for øvrig kunne vært en god halvtime lengre, uten at det hadde gjort noe. Salgados verden er nemlig en verden det er godt å være i. Særlig når reisefølget er Wim Wenders.

Som du sikkert har skjønt: “Jordens salt” er en mesterlig dokumentar. Dyptgående, fascinerende og uendelig vakker. Wim Wenders kan sette nok en fjær i hatten, og Sebastião Salgado får nok et stykke mesterlig film som en del av sitt ettermæle.

Ikke at han trengte mer.