5
Vanskelig å følge opp denne

Tittel:
Men in Black
Sjanger:
Action, Komedie, Science fiction, Alien
Varighet:
1 t. 38 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Will Smith
  • Tommy Lee Jones
  • Vincent D’Onofrio
Regissør:
Barry Sonnenfeld

Kort sagt er dette en actionkomedie som henter konseptet sitt fra de utallige moderne mytene om at romvesener har hatt bedrifter på jorda helt siden Roswell-hendelsen.

Med til historiene hører menn i svarte dresser og solbriller, som forteller deg at du bare så en værballong, en gasslekkasje og en vaktmester med et ekstremt tilfelle av hemoroider.

I “Men in Black” følger vi historien til den unge NYPD-betjenten som snart bare skal hete J (Will Smith), fra det øyeblikk han ufrivillig blir vitne i et utenomjordisk mysterium. Agenten K (Tommy Lee Jones) dukker opp og rekrutterer ham til Divisjon 6, som sin makker blant de sortkledde menn – det kreves bare at han forsaker alle familie- og vennskapsbånd for alltid.

Beleilig nok har ikke J noen venner å ta avskjed med, og snart er han i full opplæring hos byrået. Like fullt som de driver en hemmelig organisasjon, driver MiB også nemlig et interplanetarisk asylmottak med raknende kontroll over flyktningene. Jorden er i fare, en galakse er på avveie, og et romvesen i white trash-drakt dreper alle han kommer over i jakten på en mystisk energikilde.

Men historien er ikke poenget her. Man kommer for å se absurdgalleriet av karakterer som alltid overrasker ved ikke å følge kjente biologiske lover, alle de vanlige ting og hendelser som viser seg å være dekkoperasjoner for romvesen-relaterte kriser, og alle de små vitsene man kan se i bakgrunnen i en veldig detaljrik scenografi. En liten dataskjerm røper til det skarpe øyet at George Lucas bare er forkledningen til et tentakkelmonster fra en galakse langt borte. Ante vi det ikke?

Noe trekker også ned. Selv om tittelmusikken er uforglemmelig sitter ikke Elfmans soundtrack like godt i flere av actionscenene. Det avgjørende slaget klarer heller ikke helt å holde spenning og humor på samme nivå slik som i resten av filmen. Men det gjør ikke noe, for …

… en film som denne kan nemlig lette på skjørtene og vise solide bein: Kjemien mellom de to hovedpersonene. Selv om både effekter og komisk timing var upåklagelig oppstod noe enda mer spesielt mellom tenåringsidolet Will Smith og old-timeren Tommy Lee Jones da “Men in Black” traff kinoskjermene sommeren 1997. Det blir spennende å se om Josh Brolin klarer å “fylle Jones’ sko” i “Men in Black III”, som har premiere i morgen. Anmeldelse av den kommer senere i dag.