4
Velfungerende eventyrfilm

Tittel:
Oz: The Great and Powerful
Sjanger:
Eventyr, Familie, Fantasy
Varighet:
2 t. 10 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • James Franco
  • Michelle Williams
  • Mila Kunis
  • Rachel Weisz
  • Zach Braff
  • Joey King
Regissør:
Sam Raimi

Det er vanskelig å forstå hvordan noen tør å lage en film som spiller på en ikonisk, klassisk og såpass høyt elsket original. Fallhøyden er så stor at man likevel må beundre pågangsmotet deres.

Men jeg koste meg, faktisk. Bare åpningen av tittelsekvensen var nok til å fange min gledelige oppmerksomhet. I svart-hvitt og designet til et gammelt dukketeater med dets gamle spesialeffekter. Alt til Danny Elfmans musikk, selvfølgelig. Så starter filmen, fortsatt i svart-hvitt og bildet på 4:3 ratio.

Sånn sett har filmen den samme fortellerrammen som “Trollmannen fra Oz” fra 1939. Vi møter en nokså usympatisk Oz (James Franco) som roter seg bort i nok trøbbel til å kunne ha noe å bli konfrontert med i Oz. Og når han havner der utvider skjermen seg seg og filmen blomstrer (bokstavelig talt) med farger, akkurat som 1939-filmen gjorde med Technicolor.

Trollmannen Oz er ikke så mye magisk som han er en bedrager, men det visste vi jo allerede godt fra før av. Vi vet jo hva som skjer, men filmen klarer å underholde oss på hans eventyr. Av søsterheksene Evanora (Rachel Weisz) og Theodora (Mila Kunis) får han et oppdrag i å ødelegge tryllestaven til den tilsynelatende onde heksa Glinda (Michelle Williams).

På hans reise gjennom eventyrlandet Oz møter han den ødelagte porselensdukken (Joey King) og den flyvende pikkolo-apen Finley (Zach Braff) som er noen sjarmerende kompanjonger på reisen ned The Yellowbrick Road.

Idet Oz prøver å hjelpe porselensdukken oppleves en av filmens søteste og fineste scener. Men jeg kommer nok til å huske Kunis best når hun blir transformert til den onde heksen fra vest. Det var egentlig litt av en overraskelse. Og den store konfrontasjonen mellom Oz og de onde heksene er ganske så fornøyelig.

Som en eventyrfilm fungerer den ganske godt. Hvor godt den vil gjøre det er likevel litt usikkert siden dette er forhistorien til en av de mest elskede filmene noensinne. Den kan jo ikke måle seg med “Trollmannen fra Oz”, men det er nok filmens eneste minustrekk, for underholdende er den. Eventyrlig 3D-besøk til landskapet Oz før Dorothy og Toto dukker opp.