5
Velgjort, men ikke så modig

Tittel:
Modig
Sjanger:
Animasjon, Eventyr, Familie, Komedie
Varighet:
1 t. 40 min.
Aldersgrense:
7
Skuespillere:
  • Kelly Macdonald
  • Billy Connolly
  • Emma Thompson
  • Robbie Coltrane
  • Julie Walters
  • Kevin McKidd
Regissør:
Brenda Chapman, Mark Andrews, Steve Purcell
Norske stemmer:
  • Charlotte Frogner
  • Hege Schøyen
  • Atle Antonsen
  • Trond-Viggo Torgersen

“Modig” er en artig film, med en historie som både er sterk og god, men ikke spesielt original på noe punkt.

Pixar er et animasjonsstudio med en pen merittliste. Med helaftens-debuten “Toy Story” beviste selskapet at digital animasjon kunne stå på egne bein, og ikke bare være et billig alternativ til animatronics og dukkemaking i filmtriks-repertoaret. Siden har titler som “Finding Nemo” og “Wall-e” satt nye standarder for film foreldre ber barna om å få være med på.

“Modig”, deres nyeste verk, handler om den unge Merida (Kelly Macdonald), en rødhåret jente som har rødt hår, og besnærende mye av det. Merida er den førstefødte til en av fire skotske klansledere, noe som innebærer et liv med brodering, taktfullhet og talekunst, samt det å ekte en valgfri førstefødt sønn fra en annen klan. Siden ingen av disse gutta på langt nær er noen rekesmørbrød, og Merida heller vil tilbringe tiden med å slåss, klatre og felle svartbjønn med pil og bue, er hverdagen kjedelig og utsiktene dystre for krigerprinsessen.

Så hva med litt magi for å løse problemet? Merida takker ja, men det går litt fort i svingene med detaljene, og snart trenger hun mer enn magisk-juridisk rådgivning. Forsiktig med hva du ønsker deg fra gamle, mystiske trollkjerringer som snart skal på konferanse!

Dette er en artig film, med en historie som både er sterk og god, men ikke spesielt original på noe punkt. En fiffig liten vending kan du vente deg, og tross mange morsomheter og vittige poeng, kommer også en sår usikkerhet fram hos skikkelser du antok var ganske én-dimensjonale. Den skotsktalende skuespillerstaben gjør også en god jobb med karakterene sine.

Og det er her “Modig” tar på seg arbeidshanskene og presterer. Jeg skrev nylig om Dreamworks’ “Puss in Boots”, at menneskene var altfor like, kjedelige og uhyggelige. Pixar viser oss akkurat hvor bra det kan gjøres. De skotske klanene ror inn båtlass med ustyrtelig morsomme figurer – fra Meridas far Fergus (Billy Connolly), hvis bart visker ut skillelinjene mellom nese- og ansiktshår – til den stælkete vaidhøvdingen Macintosh (Kevin McKidd), som er seigere enn mørbrad av gummistøvel. Karaktergalleriet er på høyde med det ypperste av Muppets og Asterix, og det hele trones av Merida selv, som er sympatisk, menneskelig og har den største og mest lekne krusedullen av rødt hår du noen gang har– nevnte jeg hennes røde hår?

Landskapet er også smellvakkert; det skotske høylandet er en perle i virkeligheten, men her er det gjengitt i all sin skogkledte fortids prakt. Og med Patrick Doyles majestetiske komposisjoner til ramme, er det bare å ta på seg 3D-brillene og bli med på drømmen.