5
Verdig Indy-oppfølger

Tittel:
Indiana Jones og de fordømtes tempel
Sjanger:
Action, Eventyr
Varighet:
1 t. 58 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Harrison Ford
  • Kate Capshaw
  • Jonathan Ke Quan
  • Amrish Puri
Regissør:
Steven Spielberg

Det tok fem år før oppfølgeren til kassasuksessen “Jakten på den forsvunne skatten” var et faktum. Selv om den ikke når helt opp til forgjengeren, så er den absolutt ikke langt unna.

filmsnakk.no tar for seg diverse filmserier, og nå er det filmene om Indiana Jones som står for tur. Dette er anmeldelsen av seriens andre film.

Så fant han frem pisken og hatten igjen da. En av de mest kjente arkeologene på film, Indiana Jones (Harrison Ford), er tilbake i et nytt og spennende eventyr. Denne gangen går ferden til India, hvor Indy ser seg nødt til å hjelpe en liten landsby som har mistet sin store skatt. Landsbyen er ille ute, og det er kun Indy som kan redde dagen. Men denne gangen er han ikke alene, ei heller er brunetten fra forrige film. En liten asiatisk gutt og en blond sangerinne er med på turen, og det fungerer godt nok det.

Den første filmen om Indiana Jones var fantastisk frisk, og underholdning på sitt aller beste. Den var faktisk den perfekte miksen mellom eventyr og action, slik som bare Spielberg og Lucas kunne koke sammen. Harrison Ford var også den fødte actionhelten, noe som kommer tydelig frem gjennom hans stålkontroll på den karismatiske helten i filmene. Det var tydelig i den første filmen, og det er like tydelig – om ikke mer tydelig – her.

Det er ikke noe must at du må ha sett den første filmen, men for å skjønne små pek og referanser til “Jakten på den forsvunne skatten”, er det jo en liten fordel. Uansett så har denne filmen et massivt tempo hele veien. Det lille som er med av dialog er også krydret opp med små morsomheter, slik at det er umulig å kjede seg når Indy svinger pisken.

Stødigheten er filmenes nisje. Så langt i hvert fall. John Williams med sin legendariske musikk, Lucas som produsent, Spielberg med selvtillit bak kamera, og selvfølgelig også Harrison Ford i en hans karrieres mest minneverdige rolletolkninger.

“Indiana Jones og de fordømtes tempel” ligger aldri på latsiden, og det er noe jeg liker særdeles godt. Historien føles å være litt på sparket, men i denne settingen er det bare helt greit. Indy er ute etter en skatt, det ligger mange hindringer i veien og tempoet er vanvittig. Godt nok, spør du meg.

<<< Jakten på den forsvunne skatten   Indiana Jones og det siste korstog >>>