4
Veteranenes flukt

Tittel:
Escape Plan
Sjanger:
Action, Thriller
Varighet:
1 t. 55 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Sylvester Stallone
  • Arnold Schwarzenegger
  • Jim Caviezel
  • Faran Tahir
  • 50 Cent
  • Sam Neill
  • Vinnie Jones
Regissør:
Mikael Håfström

For enkelte vil enhver Stallone-Schwarzenegger-kombo gjøre susen. “Escape Plan” henvender seg trolig til et enda større publikum.

De to actionveteranene Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger har den siste tiden figurert i mer enn nødvendig. Men vi har også sett pensjonistvolden blomstre fritt gjennom franchiser som “Red” og “The Expendables”. Mye kan fungere når man legger hemningene til side og lar middelaldrende menn fyre lys med både never og maskingevær.

I filmen “Escape Plan” er riktignok hemningene så smått på plass igjen. Den svenske regissøren Mikael Håfström (”Ondskapen”) har forsøkt å lage noe seriøst, og det med to av Hollywoods minst seriøse fjes. Det begynner bra, før det faktisk blir enda litt mer interessant … Men så daler det dessverre hele veien til mål.

Plottet er som følger: Ray Breslin (Stallone) er ekspert på å bryte seg ut av fengsler. Han er så god at han har gjort det til et lukrativt levebrød, og nå vil CIA bruke ham til å teste sikkerheten hos et ultrahemmelig pilot-fengselsprosjekt. Breslin takker ja, og vi vet alle at han selvfølgelig har trøbbel i vente. Hva ellers?

Han har også Arnold Schwarzenegger i vente, som en av de innsatte i fengselet. Om det betyr trøbbel eller ei, kan vi la henge i lufta.

Å bryte seg ut av noe, eller inn i noe, kan ofte være kult på film. Vi har blant annet sett ”Frihetens regn” og TV-serien ”Prison Break” som vellykede ut-eksempler. ”Ocean’s Eleven” og ”Inside Man” kan være de gode inn-eksemplene.

Men forutsetningen for at den type film skal gi seerne godfølelsen, er at det er noe unikt ved planen – helst noe helt genialt. Det er det nokså sjeldent at manusforfatterne får til, og jeg er lei for å si at ”Escape Plan” aldri er i nærheten av genial. Breslin imponerer med all nødvendig kunnskap, men når alt kommer til alt er det likevel knokene som viser vei.

Heldigvis har filmen en interessant antagonist. Mannen som i sin tid spilte Jesus i ”The Passion of the Christ”, Jim Caviezel, er denne gangen en iskald fengselsboss. Han er langt mer handlekraftig enn han er stødig på generelt tonefall. Men det er i grunnen temmelig stilig.

Kraftkaren Vinnie Jones er derimot overraskende blek som en av fengselsvokterne. Og ved siden av Stallone og Schwarzenegger ser han faktisk ikke ut som en kraftkar engang.

”Escape Plan” kunne vært mye mer severdig. Den mangler noe unikt eller den ørlille genistreken, og en slik mangel utgjør som regel store forskjeller innenfor denne sjangeren.

Men plasserer man en M2 – et 60 kilo tungt maskingevær – i Arnolds robuste hender, er det bare å la munnvikene trekke mot ørene og knegge i takt med artilleriet. Filmen havner kanskje litt mellom to stoler – pensjonistblomstringen og seriøse actionthrillere – men begge disse stolene har heldigvis ålreit underholdningsverdi.