5
Vi burde holdt kjeft

Tittel:
Thale
Sjanger:
Grøsser, Eventyr
Varighet:
1 t. 19 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Silje Reinåmo
  • Erlend Nervold
  • Jon Sigve Skard
Regissør:
Aleksander Nordaas

I dag har “Thale” premiere. Og har du ikke hørt et fnugg om den – ikke les videre. Gå heller og se den!

Det er riktignok ikke helt unaturlig at de filmene man ikke bør vite noe særlig om, blir de største snakkisene. Det henger på en måte sammen. Her har Aleksander Nordaas laget en ny, norsk film basert på myten om huldrene, og etter “Trolljegeren”-suksessen for halvannet år siden er det all grunn til å hviske i korridorene – kanskje til og med braute.

Noe stort problem er det heldigvis ikke. Filmen overrasker på sett og vis uansett.

Vi møter to rengjørere fra No Shit Vaskeservice midt i en omfattende prosess. Halvparten av en eldre mann er spredd utover et hyttegulv og restene må skrapes sammen. Elvis finner det litt ubehagelig, Leo virker uberørt. I tillegg må gutta finne den andre halvparten.

Det er i jakten på de forvunne likrestene at Elvis og Leo i stedet finner en skjult kjeller. Om det er nysgjerrigheten på hva som befinner seg der nede eller jakten på liket som driver dem ned, kan i grunnen være det samme – ned går de.

For et slikt vettskremt vesen som meg selv, var dette selvfølgelig en utfordring å følge med på. For noe ubehagelig er det jo – å bli tatt med ned i en Fritzl-kjeller hvor du vet det befinner seg … noe skummelt. Det rare er at jo lengre tid vi tilbringer i kjelleren, jo tryggere føles den. Det vil si: Jo skumlere føles utsiden.

Det er mye som fungerer bra i “Thale”. Best av alt er dialogen mellom Elvis og Leo. Så forskjellige, men likevel kortfattede i talen. Leo er for øvrig kanskje årets kuleste filmkarakter, i hvert fall i Norge.

Nordaas har åpenbart satt seg mer inn i huldramyten enn meg – og godt er det, for mine huldrer ville vært kledd i bunad og hadde trolig passet bedre inn i Tommy Wirkolas potensielle remake. Uansett tolkning er det moro å blåse liv i slike eldgamle røverhistorier. Verden har noe å lære – av lille Norge.