Vi var på Norges skumleste filmfestival

Vi i filmsnakk.no tok turen til Oppdal i helgen for å få med oss Ramaskrik – Norges skumleste filmfestival. Den kunne by på klassikere så vel som norgespremierer.

Den 24.-26. oktober var filmfestivalen Ramaskrik, en festival dedikert til skrekkfilmsjangeren. På årets program kunne vi se filmer som “After”, “All Cheerleaders Die”, “Eksorsisten – Director’s Cut”, “Insidious: Chapter 2”, “Patrick”, “The Purge”, “Stalled”, “Villmark”, “The World’s End” og “You’re Next”.

Det var dermed litt av hvert på programmet, fra klassikere og nye storsatsninger til indie-særheter. For eksempel var ”Insidious: Chapter 2” årets åpningsfilm, mens nyinnspillingen av ”Patrick” var den siste filmvisningen.

Filmfestivalen gjestet også personer som “Villmark”-regissør Pål Øie i forbindelsen med “Villmark 2” og skuespiller Stig Frode Henriksen i forbindelse med markedsføring av “Kill Buljo 2” og “Død snø 2”.

Festivalsjef Morten Haagensen fortalte litt om hvordan de samlet inn filmene til programmet. De hadde for eksempel vært på Toronto International Film Festival og sett filmen ”All Cheerleaders Die”. Med ett var saken klar; den filmen måtte til Oppdal. De fikk lov til å vise filmen så lenge de sørget for at alle telefoner var skrudd av. Innleide vektere med nattkikkert var på plass for å passe på, og streng beskjed ble gitt før filmen.

Forfilmen til “All Cheerleaders Die” var en scene fra kommende “Død snø 2”, og Henriksen ga en enda klarere kontrabeskjed før klippet begynte: “Skru på ALLE mobilan dokkers!” Wirkola og co. benytter visst alle tilgjengelige midler for markedsføring.

Det nye i år var WebTV og kortfilmer. Det var en imponerende filmfestival, med morsomme plakater av Mads Eriksen og kortfilmer av ungdommer i Trøndelag (Filmbussen i Trøndelag). Vi fikk se kortfilmer som ”Vampyrjegerne” og ”Oppdalapokalypsen”.

Ellers kunne Haagensen fortelle oss at han mener årets program er deres sterkeste hittil:

Når det gjelder årets arrangement er vi veldig fornøyde med filmene. Dette er nok det sterkeste vi har hatt så langt i vår treårige historie. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger fra publikum på programmet.

Ramaskrik hadde sitt første arrangement i 2011 og Haagensen føler at de vokser seg større for hvert år:

Når det gjelder stemning og gjester er vi veldig fornøyde. Vi er en liten festival, men har et nasjonalt og internasjonalt program både på film og gjester. Vi tar noen steg hvert år og føler at det var veldig god repons på det vi hadde. Vi er godt fornøyd med oppmøte og tror vi kan vokse om vi leverer bra. Vi er som sagt bare tre små år.

Vi er ganske begeistret over filmfestivalen og vil gjerne returnere til fremtidige arrangementer. Vi vil derfor anbefale andre å ta turen til den lille bygda som er så fascinert av skrekksjangeren.