6
Vidunderlig norsk på engelsk

Tittel:
En som deg
Sjanger:
Drama, Romantikk
Varighet:
1 t. 25 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Espen Klouman-Høiner
  • Pamela Tola
  • Pihla Viitala
Regissør:
Eirik Svensson

“En som deg” er en mannefilm. Skikkelig mannefilm. For menn er også glade i kjærlighet.

Spesielt når det formidles så klart og tydelig som her. Følelsene prøver riktignok å skjule seg i blant, men siver ut gjennom porene rundt smilende munner.

“En som deg” er i stor grad norsk. Og man kan ikke klandres hvis man ikke er spesielt glad i norsk film. Norsk språk kan av en uforklarlig grunn føles kunstig på film i blant, men “En som deg” gjør en helgardering og fører de fleste samtaler på engelsk. Dette har sin naturlige årsak.

Finske Kaisa (Pamela Tola) treffer nemlig norske Jacob (Espen Klouman-Høiner) på ferie i Istanbul. De er begge like sjarmerende som mummi- og lykketroll og finner fort tonen. Men plutselig en morgen har Jacob dratt hjem til Norge – og Kaisa veit ikke en gang hva han heter til etternavn. Kjipt!

Ei tid seinere har Kaisa fått seg jobb i Oslo og støter tilfeldigvis på et kjent fjes i butikken. Herlig!

Neida. Gjensynet blir selvfølgelig ikke så herlig som man skulle ønske. Men det skal vi ikke dvele ved.

Vi skal derimot dvele ved at Klouman-Høiner og Tola er fremragende alene og enestående sammen. Rollefigurene deres behersker engelsk like halvgodt, noe som stiller sterke krav til skuespillernes kroppsspråk. Begge tolker utfordringa som en invitasjon til nydelig dynamikk. Ja, takk som byr! svarer de og smiler til hverandre. Jeg blir misunnelig. Men så husker jeg at regissør og manusforfatter Eirik Svensson komponerte disse smilene for meg. Og jeg blir takknemlig i stedet.

Manus er så velskrevet at filmen tidvis kunne blitt tatt for å være private videopptak. De tre norske kameratene i Istanbul (inkludert Jacob) er så lette å kjenne seg selv igjen i at jeg er redd for at jeg selv ble solbrent der de lå og solte seg. Jeg identifiserer ikke meg selv med unge finske damer, men det gjør kanskje du. Se selv, så skjønner du hva jeg mener.

Men dette er dog ingen romantisk komedie. Den er ikke noe morsom.

På samme måte som at en massasje ikke er noe morsom.