5
Ville du datet denne fyren?

Tittel:
Her
Sjanger:
Drama, Romantikk, Science fiction
Varighet:
2 t. 6 min.
Aldersgrense:
Tillatt for alle
Skuespillere:
  • Joaquin Phoenix
  • Scarlett Johansson
  • Amy Adams
  • Olivia Wilde
  • Rooney Mara
Regissør:
Spike Jonze

Joaquin Phoenix spiller snål. Igjen.

Spiller? Tja, man kan jo lure. For etter en toårsperiode som pling i bollen/rap-aspirant for en mockumentary ingen gadd å se, har godeste Phoenix levd med et permanent “ikke vel bevart”-stempel i panna.

Men privatliv får være privatliv. Særlig når man gir offentligheten filmer som “The Master” og nå “Her”.

I regissør Spike Jonzes nyeste feberfantasi spiller Phoenix brevskriveren Theodore Twombly, en kjærlighetssulten enstøing som forelsker seg i sitt eget operativsystem. Til gjengjeld har operativsystemet kunstig intelligens, navnet Samantha og stemmen til Scarlett Johansson.

En romanse av den spesielle sorten der, altså. Men ikke mindre ekte, selv om minst én av dem er kunstig laget. Mangel på kropp er tross alt ingen nevneverdig hindring for et godt sexliv.

“Her” kunne lett blitt en satirisk gimmick. Om regissøren ikke hadde hett Spike Jonze. Den noe spesielle fyren bak “Being John Malkovich” leverer i stedet et forbausende ektefølt, rørende og nesten-aktuelt kjærlighetsdrama.

Bak filmregissøren ingen kunne målbinde, lurer en film som på alle måter kroppsliggjøres autentisk og tidsaktuelt. Selv om det nok er lenge igjen til allmenheten går til sengs med Google, er det langt fra vanskelig å skjønne hvorfor Theodore søker kjærlighet i en glorifisert mobiltelefon. I seg selv et lite kunststykke.

Og når vi snakker om kunst – produksjonsdesignet er på et like uoppnåelig nivå som Scarlett Johansson er på kjøttmarkedet. Retro design og futuristiske duppeditter kommer mesterlig sammen i det som må være noe av det lekreste som har vist seg i norske kinosaler. Det er bare å glede seg til IKEA-katalogen 2024.

Designmessig er “Her” tidsreise god som noen (selv “Tilbake til fremtiden”). Bare basert på dette står filmen til toppkarakterer. Så går det slik det ofte gjør, og ting strekkes litt i midtpartiet. Men pytt sann – bagateller. “Her” er nok et stjerneklistremerke i karakterboka til Spike Jonze, og ytterligere bevis på at man kan fremstå sympatisk, selv med Joaquin Phoenix’ ry og rykte.