4
Vold, dop og trekantsex

Tittel:
Savages
Sjanger:
Action, Drama, Thriller
Varighet:
2t. 11 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Taylor Kitsch
  • Aaron Johnson
  • Blake Lively
  • Benicio Del Toro
  • Salma Hayek
  • John Travolta
  • Emile Hirsch
Regissør:
Oliver Stone

Oliver Stones nye film byr på mye moro.

Oliver Stone er en pussig skrue. Med et brennende engasjement og fint filmteknisk blikk har han laget samfunnsbevisste og kritiske filmer i over 40 år. Pluss “Alexander” da. Nå er han igjen kinoklar, med noe som må beskrives som en av hans mest intetsigende og brutale filmer noensinne. Ikke at det nødvendigvis er noe som helst galt med det.

Vi møter pot-dyrkerne Ben og Chon, to Californa-typer som dyrker og selger verdens beste marihuana. På fritiden deler de på å pøke deres felles kjæreste Ophelia, i det som i beste fall kan kalles et litt skrudd trekantforhold.

Men pot- og trekantharmonien varer ikke lenge. Før Ben og Chon vet ordet av det får de en video fra noen veldig sinte meksikanere i e-mail-innboksen. Meksikanere som vil tvinge Ben og Chon til å samarbeide, noe de presser dem til ved å kidnappe Ophelia. Ben og Chon setter derfor ut på et blodsprutende hevntokt for å få tilbake kjæresten sin.

Taylor Kitsch spiller en kar som heter Chon. Blake Lively spiller en dame som kalles O. Latterlige karakternavn til side, det er mye bra ved Oliver Stones voldsepos. Filmen fanger et interessant univers, er tidvis nervepirrende spennende, og slipper ikke oppmerksomheten et sekund. Kanskje med unntak av Blake Livelys utrolig pretensiøse voice-over.

Stone forteller en enkel historie med effektive virkemidler, det fremste av dem er ekstrem vold. Skildringene av avkappede hoder, kneskåler som ryker i hist og pist gir et sterkt inntrykk, og adrenalinet sitter løst. Legg til Benicio Del Toro som den skumleste hispanoen siden Javier Bardem i “No Country for Old Men” – og “Savages” er en suksess. Likevel er det noe som skurrer, særlig avslutningsvis.

Stone tar seg friheten til å “lure” oss med to alternative klimaks, hvorav ingen av dem er særlig gode. Uten å spoile noe videre – en erfaren mann som Oliver Stone burde vite langt bedre. Likefullt, “Savages” er rå, brutal og tidvis vilt underholdende. Det er egentlig ikke stort mer å be om.