3
What’s your favorite scary movie?

Tittel:
Skrik 4
Sjanger:
Grøsser, Thriller
Varighet:
1 t. 51 min.
Aldersgrense:
15
Skuespillere:
  • Neve Campbell
  • Courteney Cox
  • Dane Farwell
  • David Arquette
  • Anna Paquin
Regissør:
Wes Crawen

Selvgodt siste skrik.

Det har gått elleve år siden forrige “Skrik”-film var å se på kinoene. De tre første filmene må karakteriseres som den største suksessen i skrekk/horror-sjangerens historie, og forventningene til regissør Wes Cravens siste skrik har følgelig vært store.

Det har gått ti år siden den første drapsbølgen rystet småbyen Woodsboro. “Skrik”-heltinnen, Sidney Prescott (Neve Campbell), returnerer til byen dagen før tiårsmarkeringen for å promotere en ny bok om sitt liv. Der møter hun de andre gjenlevende karakterene – Sheriff Dewey Riley (David Arquette) og journalisten Gale Weathers (Courtney Cox) – som nå lever et rolig småbyliv som ektefeller. Alt er imidlertid ikke idyllisk i Woodsboro. “Overraskende” nok begynner en ny drapsbølge omtrent samtidig som Sidney ankommer byen. Det gamle trekløveret må derfor på ny finne ut hvem som er bak Ghostface-masken, som terroriserer ungdomsmiljøet i byen.

“Skrik 4″ er som de andre filmene i “Skrik”-serien en ironisk parodi av velkjente skrekkfilmgrep og handlinger. Denne gangen er i overkant selv-parodisk, og nesten samtlige scener inneholder referanser til de tidligere filmene i serien. Der “Skrik 1″ tar skrekkfilmsjangeren på kornet, blir “Skrik 4″ så selvgod at publikum ved flere anledninger stønner i frustrasjon over dens klisjéfylte utvikling.

Cravens forsøk på å fornye Skrik-serien er like kunstig som botox-ansiktet til Courtney Cox; det finnes grenser for hvor interessant streamingbloggende ungdommer og Facebook-referanser er. Filmen har imidlertid sine positive sider: Heroes-stjernen Hayden Panettiere gjør en fin figur som superhot skapnerd, mens Emma Roberts spiller meget bra i rollen som Sidneys kusine Jill.

Alt i alt er “Skrik 4″ brukbar underholdning, selv om den naturlig nok ikke når “Skrik 1″ til knærne. Du kommer garantert til å bli frustrert over filmens ekstremparodiering, men iblant er det jo ganske tøft å lære noen kreative knivteknikker.