5
“X-Men” har aldri vært bedre

Tittel:
X-Men: First Class
Sjanger:
Action, Science fiction
Varighet:
2 t. 12 min.
Aldersgrense:
11
Skuespillere:
  • James McAvoy
  • Michael Fassbender
  • Jennifer Lawrence
  • Kevin Bacon
Regissør:
Matthew Vaughn

X-Men-konseptet har alltid vært kult. Men det er først nå at ideen forvaltes optimalt.

Jeg ble nemlig aldri noen stor fan av “X-Men”. Jeg irriterte meg alltid noe voldsomt over de svært begrensede filmene. Man vil jo se mer, flere mutanter og flere evner. Jeg har imidlertid forståelse for at man ikke får det. Et sted går den patetiske grensen. Jeg tror bare at den grensen er temmelig ubesøkt hittil.

Men nok om de gamle filmene. Det har nemlig kommet en ny! Og den er svært god.

Vi reiser tilbake i tid. Helt tilbake til 1944. Der besøker vi to unge gutter med det vi trygt kan kalle ekstraordinære evner: Erik Lensherr og Charles Xavier – også kalt Magneto og Professor X. Dette er med andre ord starten på “X-Men”. Hvilket for øvrig trygt kan kalles et gyllent triks innen filmbransjen – for å skvise mer saft ut det hele.

Og i “X-Men” så er dét helt greit.

Spesielt siden filmen blir så god. Historiens progresjon er aldri kjedelig og den bugner av virkelig store øyeblikk. Henry Jackmans musikk passer også perfekt for disse øyeblikkene (gåsehud). Han skal vi nok høre mer til.

James McAvoy og Michael Fassbender er perfekte for rollene sine. Og de som har sett “Death Sentence” vet at Kevin Bacon er mann man ikke skal kimse av. Det finnes riktignok en og annen karakter jeg har et noe ambivalent forhold til, men det overskygges lett av alt annet.

Om det er noe som mangler i denne filmen så kan det være litt mer genialitet og uforutsigbarhet. En og annen tvist kunne gjort seg, uten at jeg våger å trekke slutningen.

Nå håper jeg hvert fall på mer! Jeg har nemlig blitt X-Men-fan!