5
Zooperbra!

Tittel:
Zootropolis
Sjanger:
Animasjon, Eventyr, Familie
Varighet:
1 t. 48 min.
Aldersgrense:
6
Regissør:
Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush
Originalstemmer:
 • Ginnifer Goodwin
 • Jason Bateman
 • Idris Elba
 • Jenny Slate
 • Nate Torrence
Norske stemmer:
 • Sofie Bjerketvedt
 • Jan Martin Johnsen
 • Stig Henrik Hoff
 • Jørgen Foss
 • Linni Meister
 • Mari Maurstad

Walt Disney studios er klare med sin 55. klassiker “Zootropolis” Gled dere!

Denne gangen inviterer Disney oss inn i en verden hvor alle pattedyr lever side om side i harmoni og de gamle ‘spis eller bli spist’-instinktene er blitt barbarisk historie. Zootropolis er storbyen i denne verden, en storby du aldri har tenkt deg maken til. For å passe alle de sterkt varierte artene som bor her, består byen av forskjellige distrikter med regnskog, tundra, ørken og en minibydel for de minste innbyggerne. Ved første møte med byen tenkte jeg faktisk tanken “Jøss, jeg er glad for at jeg ser denne i 3D”, for en mer fantasifull, kreativ og sprakende imaginær by skal du slite med å finne. Narnia, gå og legg deg.

Vi møter den vesle kaninen Judy Hopps (Sofie Bjerketvedt) som er den aller første kaninen til å utdanne seg som politi. Siden hun attpåtil var best i sin klasse, blir hun utplassert i hjertet av Zootropolis. Men hennes gigantiske kollegaer på politistasjonen er noe skeptisk til å ha en kanin i aktiv tjeneste, derfor blir Judy nødt til å bevise at hun er mer enn bare et kosedyr. Hun bestemmer seg for å finne en savnet oter med hjelp fra den ufrivillige reven Nick Wilde (Jan Martin Johnsen). I løpet av etterforskningen kommer de over noe som kan sette balansen i Zootropolis på spill.

Jeg skjønner om du fremdeles ikke er helt overbevist. Dyr som oppfører seg som mennesker… er ikke det litt oppbrukt? Nei. “Zootropolis”gir et friskt pust til denne sjangeren. Med en visuell profil hvor retrofuturisme møter Willy Wonkas fabrikk i en morsom krimgåte, skal du være vanskelig om du ender opp med å mislike denne. Pluss i boka for at den også slår et slag mot fordommer og stereotyper.

Det er særdeles lite å utsette på “Zootropolis”. Animasjonen er suveren, kjemien imellom kanin og rev er god, Shakira-låten “Try everything” som de fletter inn flere ganger i løpet av filmen er oppløftende og catchy. Det eneste er noe små pirk helt i starten av filmen, litt bakhistorie som føles noenlunde overtydelig og uoppfinnsom. Men det er tross alt en film for barn, så kanskje det er nødvendig? Tja, jeg tror fremdeles en litt mer elegant løsning hadde gjort seg bedre.

Til tross for en litt keitete start kan jeg ikke annet enn å lovprise “Zootropolis”. Det er vanskelig å få til en film i denne sjangeren, men Disneys team har klart det.

Dette er en sjelden perle.